Toon alles (3)

'Katholiek Nieuwsblad moet ANBI-status terugkrijgen'

14 juni 2016, 11:00
De Hoge Raad zal zich binnenkort buigen over de conclusie van de AG
De Hoge Raad zal zich binnenkort buigen over de conclusie van de AG
Net als onlangs bij Stichting GeefGratis heeft de advocaat-generaal (AG) geconcludeerd in de strijd om de ANBI-status. Waar de AG de Hoge Raad in de zaak van GeefGratis negatief concludeerde, is dat bij het Katholiek Nieuwsblad niet het geval. De AG meent dat het blad de ANBI-status terug moet krijgen.
 
In september 2014 oordeelde de rechtbank Gelderland dat de Belastingdienst de status onterecht had ingetrokken. Het gerechtshof in Arnhem stelde de Belastingdienst in hoger beroep echter in het gelijk en vond dat het weekblad ten onrechte de ANBI-status heeft. Het Katholiek Nieuwsblad vond het arrest van het hof ‘bijzonder verbazingwekkend’ en ging in cassatie. De AG heeft nu geconcludeerd. Vervolgens kan de Hoge Raad kan de zaak afdoen en dan eindigt de procedure. De Hoge Raad kan ook terugverwijzen naar een andere, lagere rechter die met de beoordeling van de zaak verder gaat, daarbij rekening houdend met de uitspraak van het hoogste rechtsorgaan.
 
Fiscale vakpers
‘De advocaat-generaal onderbouwt zijn standpunt met een veelheid aan publicaties uit de fiscale vakpers en met de woorden van de toenmalige staatssecretaris van Financiën over de uitleg van het begrip commercieel tarief’, schrijft het Katholiek Nieuwsblad op haar website. De zaak is voor het weekblad van groot belang omdat het voor haar bestaan afhankelijk is van giften van lezers.
 
gerelateerde items