Aan het woord tijdens Civil Power 2021: Sander Schimmelpenninck en Jeroen Dijsselbloem

Aan het woord tijdens Civil Power 2021: Sander Schimmelpenninck en Jeroen Dijsselbloem.
Aan het woord tijdens Civil Power 2021: Sander Schimmelpenninck en Jeroen Dijsselbloem.
4 november 2021
Nieuws | | Civil Power

Vanwege de nieuwe coronamaatregelen hebben we helaas moeten besluiten om Civil Power te annuleren op 18 november en te verplaatsen naar voorjaar 2022. De nieuwe datum wordt spoedig gecommuniceerd.



Op donderdag 18 november vindt Civil Power 2021 plaats in het KIT Royal Tropical Institute in Amsterdam, ook wel bekend als het Tropenmuseum. Civil Power is hét live – event waarin filantropische burgerkracht in de volle breedte gevierd wordt en de nieuwe ranglijst van de DDB100 bekend wordt gemaakt. Het thema: de (bio) diversiteit van filantropische burgerkracht. Nu het programma bekend is zoomen we wekelijks in op aanwezige sprekers.
 
Deze week in de spotlight: Sander Schimmelpenninck en Jeroen Dijsselbloem.
 
Inclusie in tijden van polarisatie
Jeroen Dijsselbloem (1966) is voorzitter van Vereniging Natuurmonumenten sinds 2019 en geen onbekende van de voormalig directeur van Natuurmonumenten en nieuwe nummer 1 in DDB100 van dit jaar: Marc van den Tweel. Bovendien is Dijsselbloem voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. In het vorige kabinet was hij minister van Financiën. Tot januari 2018 was hij voorzitter van de Eurogroep, het topoverleg van de ministers van Financiën van de eurolanden.
 
Tijdens Civil Power zal Dijsselbloem onder leiding van Simone Weimans met de zaal in gesprek gaan over Inclusie in tijden van polarisatie. Het identiteitsdebat krijgt steeds meer dimensies. Ook – of zelfs – de natuur is onderwerp van toenemende polarisatie geworden. En politieke polarisatie versterkt de maatschappelijke verharding. NGO’s die opkomen voor “het algemeen belang” worden in toenemende mate geframed als links, elitair en subjectief. Welk antwoord hebben goede doelen op dit speelveld waarin deelbelangen onverzoenbaar lijken? Hoe komen we tot nieuwe collectieve verhalen? Tot gezamenlijke oplossingen die belangen overstijgen, verbinden en werkelijk gedragen worden door de samenleving? Een interessante connectie op de thema’s die Ama Koranteng-Kumi, die vorige week in de spotlight stond, in de discussie zal brengen.
 
Sander en de kloof
Ook Sander Schimmelpenninck, journalist, spreker, dagvoorzitter en columnist, zal tijdens Civil Power aanwezig zijn in de KIT. Schimmelpenninck steekt zijn mening zeker niet onder stoelen of banken, maar ventileert deze regelmatig in de Volkskrant, in zijn eigen Zelfspodcast en op Twitter. Tijdens Civil Power verwachten we dan ook dat Schimmelpenninck de rafelrandjes van de filantropie opzoekt in zijn gesproken column met als thema Filantropie en een nieuw sociaal contract.
 
Schimmelpenninck is opgegroeid in Twente en woont nu afwisselend in Amsterdam en Zweden. Hij studeerde rechten in Rotterdam en Milaan. Vanaf november 2016 tot en met september 2020 was Sander hoofdredacteur van de Quote 500.  Als opiniemaker laveert Schimmelpenninck graag tussen de klassieke linksrechtse tegenstelling. Zo vindt hij, net als econoom Thomas Piketty, het huidige kapitalisme disfunctioneel met een groter gat tussen rijk en arm als gevolg. Vanaf donderdag 20 januari komt Schimmelpenninck dan ook met een nieuw programma over dit onderwerp: ‘Sander en de kloof’. In de zesdelige VPRO-serie heeft Schimmelpenninck als doel om de vermogens- en kansenongelijkheid aan de kaak stellen.
 
Lees ook: ‘Aan het woord tijdens Civil Power 2021: Ama Koranteng-Kumi en Marjolein Demmers’
Meld je hier snel aan voor Civil Power 2021!
Bekijk hier het volledige programma.
Lees hier ook het verslag van Corporate Power 2021.
 
Wist u dat?
Op 10 september 2021 stapte ex-hoofdredacteur van miljonairsblad Quote 500 Sander Schimmelpenninck op de fiets voor het nieuwe vrijwilligersplatform Homies Foundation, opgericht door jeugdvriend Steven Borghouts. Samen hebben  ze in 18 dagen een tocht afgelegd van zo’n 3.000 kilometer van Amsterdam naar Lapland. Hiermee heeft het 37-jarige duo ruim 76 duizend euro opgehaald voor daklozen in Nederland en de Homies Foundation onder de aandacht gebracht. Het bedrag komt volledig ten goede aan de activiteiten van de stichting.