Civil Power 2021: De (bio)diversiteit van filantropische burgerkracht

Civil Power 2021 vindt plaats op donderdag 18 november.
Civil Power 2021 vindt plaats op donderdag 18 november.
1 juli 2021
Nieuws | | Civil Power

LET OP: CIVIL POWER 2021 VERPLAATST. Vanwege de nieuwe coronamaatregelen hebben we helaas moeten besluiten om Civil Power te annuleren op 18 november en te verplaatsen naar voorjaar 2022. De nieuwe datum wordt spoedig gecommuniceerd.



Het door De Dikke Blauwe / Walburg Pers georganiseerde live evenement Civil Power viert jaarlijks filantropische burgerkracht in de volle breedte. Filantropie vormt `de motor en het hart van ons maatschappelijk middenveld waarin burgers zich met eigen tijd, kennis en geld inzetten voor de goede zaak. In het programma is een belangrijke rol weggelegd voor uiteenlopende initiatieven en initiatiefnemers uit alle regio’s van Het Land van Goed Doen, maar ook voor stakeholders, zoals wetenschappers, journalisten en beleidsmakers. De bekendmaking van de jaarlijkse influential-ranglijst De DDB100 is uitgangspunt en leidraad voor een gevarieerd programma.

‘’It is that range of biodiversity that we must care for - the whole thing - rather than just one or two stars.’’
 
David Attenborough

Organisatie: De Dikke Blauwe, onafhankelijk journalistiek platform van Walburg Pers

Programmacommissie: Adriana Esmeijer (voorzitter), Michael Rutgers (directeur Longfonds), Tom Oostrom (directeur Nierstichting), Marjolein van Asdonck (hoofdredacteur DDB) & Christiane Bosman (projectmanager DDB)

Partners: KIT Royal Tropical Institute, Goede Doelen Nederland & CBF, toezichthouder goede doelen

Donderdag 18 november 2021
14.30 – 19.00 uur
 
Locatie: KIT Royal Tropical Institute
Mauritskade 64, Amsterdam
 
Dagvoorzitter: Simone Weimans

Simone is presentator bij de NOS. Naast de Journaals presenteert ze ook NOS-liveprogramma’s zoals de uitslagenavond van de Europese verkiezingen, het bevrijdingsdagconcert en de slavernijherdenking op 1 juli.

De (bio)diversiteit van filantropische burgerkracht
Diversiteit zorgt voor vitaliteit en weerbaarheid. Dat geldt voor de ecologie van flora en fauna, maar ook voor een samenleving, sector of bedrijf. We hebben (bio)diversiteit nodig om met creativiteit en wendbaarheid een crisis het hoofd te kunnen bieden, om letterlijk te kunnen floreren. Tegelijkertijd gelden overal ook (natuur)wetten, regels en tegenkrachten die maken dat niet al die duizend bloemen tot volle wasdom kunnen komen.
 
Tijdens Civil Power 2021 blikken we na een uitzonderlijk pandemie-jaar terug op de trends en stimuli die hebben geleid tot vindingrijke initiatieven in de goede doelensector, of die ons juist voor nieuwe uitdagingen stelden. Ook schetsen we samen een toekomst waarin de filantropie, groot of klein, institutioneel of vanuit grass roots, kan floreren. Welk instrumentarium staat tot onze beschikking voor de mobilisatie van burgerkracht? Welke factoren versterken die kracht en welke vormen een bedreiging? Civil power laveert tussen terug-en vooruitblik, tussen uitdaging en kans en sluit af met een flinke injectie aan burgermoed!

Programma                                                                                                  
 
14.00 uur  
  • Inloop met koffie en thee
     
14.30 uur  
  • Introductie door dagvoorzitter Simone Weimans
  • Welkom door Marjolein van Asdonck, hoofdredacteur De Dikke Blauwe
  • Lindy van Vliet, directeur Kennis bij het Koninklijk Instituut van de Tropen (KIT) over de methodieken die het KIT toepast voor meer inclusie en diversiteit in de organisatie, vanuit haar historie als voormalig koloniaal instituut.

 14.50 uur  
  • The web of life: alles valt of staat met verbeelding, verbinding en daadkracht. Presentatie door keynote spreker Marjolein Demmers, directeur Natuur en Milieu
  • Diversiteit en inclusie in tijden van polarisatie. Jeroen Dijsselbloem, voorzitter Natuurmonumenten en voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid in gesprek met de zaal, onder leiding van Simone Weimans.


Het identiteitsdebat krijgt steeds meer dimensies. Ook – of zelfs – de natuur is onderwerp van toenemende polarisatie geworden. En politieke polarisatie versterkt de maatschappelijke verharding. NGO’s die opkomen voor “het algemeen belang” worden in toenemende mate geframed als links, elitair en subjectief. Welk antwoord hebben goede doelen op dit speelveld waarin deelbelangen onverzoenbaar lijken? Hoe komen we tot nieuwe collectieve verhalen? Tot gezamenlijke oplossingen die belangen overstijgen, verbinden en werkelijk gedragen worden door de samenleving?
15.35 uur   Pauze in de Marmeren Hal


 
15.55 uur  
  • David versus Goliath?
    Introductie door Sara Kinsbergen, Radboud Universiteit, gevolgd door een discussie met de zaal



    Het groeiend aantal kleine grass roots initiatieven in de goede doelensector is een groot goed dat in staat stelt om in gezamenlijkheid daadkrachtig op te treden. Of werkt het zo toch niet? Terwijl groot beticht wordt van doorslaande professionalisering en missiedrift, wordt klein beschuldigd van amateurisme. Waar groot een zetel heeft aan onderhandelingstafels en tot subsidiestromen, weet klein de harten te winnen van gewone donateurs. Hoe komen we tot impactvolle synergie?
     
  • Interview met Ama Koranteng-Kumi, oprichter en directeur Bloei & Groei over de kracht van grassroots initiatieven en de strubbelingen bij groei.
     

  •  
  • Veiligheidsbeleid beperkt burgerinitiatief
    Introductie door Jan van Berkel, voorzitter Goede Doelen Nederland en SBF, gevolgd door een discussie met de zaal.


Meer en meer heeft de goede doelensector te maken met steeds stringentere wet- en regelgeving. Anti-terrorisme, AVG en privacy, transparantie, herkomst vermogen, anti-fraude en witwassen: voor alles bestaat een wet of maatregel. Hoort dit bij de huidige tijdgeest, immers: veiligheid gaat boven alles? Of wordt door het teveel aan generieke regelgeving de ruimte voor burgerinitiatieven onnodig inperkt? Hoe gaan we hiermee om? Hoe borgen we de ‘ruimte voor burgerkracht’?
 
  • Filantropie en een nieuw sociaal contract
    Gesproken column door Sander Schimmelpenninck, journalist en columnist


     
  • Interview met de DDB100-winnaar door Michael Rutgers, directeur Longfonds en DDB100-winnaar 2021


     
  • Uitreiking oeuvre-award door Marjolein van Asdonck, hoofdredacteur DDB
     
17.30 uur   Borrel


 
19.00 uur   Einde
 

                                                    
Meld je hier aan voor CIVIL POWER
Kosten entree: 175,00 € ex btw

Civil Power wordt mede mogelijk gemaakt door: