Corporate Power Parallelsessies

20230306221430_CorporatePower2023-1-zonder-ondertitel-700x366.jpg

Hoe kunnen bedrijven en bedrijfsfondsen elkaar substantieel en duurzaam beïnvloeden op hun gezamenlijke ‘positive impact journey’? Deze vraag staat centraal tijdens Corporate Power op dinsdag 30 mei 2023 in Circl, het circulaire platform van ABN AMRO op de Zuidas.
Lees hier meer over het plenaire programma


Parallelsessies in de middag
Na de lunch vinden tien parallelsessies plaats met onder andere FIN, Achmea Foundation, ING Nederland fonds, RSM, ABN AMRO, Impact House by Grant Thornton, BDO, DELA Fonds, KPN Mooiste Contact Fonds, TUI Care, IKEA Foundation en nog veel meer! 
 

Parallelsessies ronde #1  (14.00 – 14.50) 

English version


— 1) Hoeveel ruimte en vrijheid heeft een corporate foundation?

Annette van Waning, bestuurslid FIN in gesprek met Yung Joo Lockhorn Lamberts, onafhankelijk adviseur filantropie en Siep Wijsenbeek, directeur FIN. Bij deze sessie schuift ook aan: Peter Jansen, ANBI-specialist vermogensfondsen / Verbonden aan Landelijk team Zeer Vermogende Personen bij de Belastingdienst.
 










Een corporate foundation is nauw verbonden met het moederbedrijf, maar heeft een zelfstandige missie. Dat klinkt mooi, maar hoe werkt dat in de praktijk? Want bijvoorbeeld: als de CEO van jouw bedrijf komt met een project voor de foundation, kun je dan nee zeggen? Of: zijn de mensen die het bestuur vormen van de foundation in dienst van het bedrijf? Allemaal vragen die ook voor de belastingdienst een rol spelen. Hoeveel ruimte is er daadwerkelijk? In deze deelsessie bespreken verschillende corporate foundations de dynamiek tussen missie, bedrijfsbelang en regelgeving.  
Aan deze sessie kunnen alleen bedrijfsfondsen deelnemen.

— 2) Impact maken met partnerschappen: samenwerkingsconstructies tussen corporate, corporate foundation en NGO's

Lotte Kuijstermans (TUI Care Foundation) in gesprek met samenwerkingspartners Maloe de Reuver (Plan International) en Carrie van der Kroon (Defence for Children - ECPAT)
 
 

In deze sessie vertelt Lotte Kuijstermans (TUI Care Foundation) over de samenwerking tussen de TUI Care Foundation en reisorganisatie TUI. Aan de hand van een specifieke casus, de TUI Academies, wordt geïllustreerd hoe de rol en betrokkenheid van moederbedrijf TUI per project kan verschillen. Samenwerkingspartners Maloe de Reuver (Plan International) en Carrie van der Kroon (Defence for Children - ECPAT) reflecteren op de toegevoegde waarde en geleerde lessen van de verschillende constructies. De sessie biedt ruimte voor vragen en suggesties uit het publiek over kansen en uitdagingen voor samenwerking tussen corporate, corporate foundation en NGO partners.

— 3) Succesvol werken aan transities met de living strategy

Aimee van der Wolde, Sustainability & Impact Consultancy bij Sinzer Grant Thornton en Robert Zwiers, Impact Manager bij Avance Grant Thornton
 









Hoe creëer je impact op lange termijn in een steeds veranderende omgeving? Werken aan transities en systemische verandering is een complexe kwestie voor organisaties met een impactdoelstelling. Een ‘living strategy’ kan de nieuwe manier van werken worden. Juist voor wie wil investeren in impact-creatie en daarbij wil sturen op duidelijke resultaten. In deze break-out vertellen Aimee van der Wolde en Robert Zwiers van Impact House u meer over de belangrijkste elementen van de living strategy methodiek en hoe deze voor u kan werken.

— 4) Lessen over impactrapportage van duurzaamheids-koplopers

Tina-Irene Amundsen (sr. advisor Managment Consulting - Sustainability BDO) en Job Terlingen (partner Audit & Assurance BDO)



Noorwegen is een van de koplopers op het gebied van duurzaamheid. Tina Irene Amundsen is een ervaren consultant en momenteel gedetacheerd in Nederland vanuit BDO Noorwegen. Tijdens deze sessie zullen Tina en Job ons begeleiden bij het ontsluiten van het potentieel van duurzaamheidsrapportage, niet alleen als instrument om een positieve bijdrage aan de SDG's aan te kunnen tonen, maar ook om risico's en kansen te identificeren en lang termijn waarde creatie te realiseren. In deze sessie komen onderwerpen voorbij als: hoe kunnen de SDG's worden gebruikt als een strategische hefboom door afstemming met de corporate foundation? Hoe vermijd je het gevaar van greenwashing, en hoe kan impact worden gemaximaliseerd?
Deze sessie is in het Engels.

— 5) Rondleiding in de ABN AMRO Kunstruimte door Danila Cahen, curator Kunst bij ABN AMRO Bank N.V.



Kunsthistorica Danila Cahen vertelt tijdens deze rondleiding door de ABN AMRO Kunstruimte over recente aanwinsten van jong en aankomend talent, in samenhang met oudere werken uit de ABN AMRO Kunstcollectie. De werken in de tentoonstelling Deciphering the Artist’s Mind raken elkaar in mondiale thema’s als migratie, emancipatie en duurzaamheid, en tonen de verschillende posities die kunstenaars innemen ten opzichte van deze onderwerpen. Deciphering the Artist’s Mind refereert hier niet alleen aan de begoocheling van de kijker, maar ook aan de kunstenaar zelf, aan de verbeelding, het perspectief van de kunstenaar en aan de verschillende posities van kunstenaars in deze tijd.
 

Parallelsessies ronde #2 (15.10 – 16.00)

— 6) Realizing fundamental, catalytic impact through entrepreneurship and venture building

Ankie van Wersch-Lenders (MD of Powered by Enviu) en Vivek Singh (Head of Portfolio Employment & Entrepreneurship IKEA Foundation)

IKEA Foundation, een van 's werelds grootste corporate foundations, en impact venture studio Enviu, werken samen om fundamentele veranderingen in de textielwaardeketen aan te jagen, gebruikmakend van de kracht van ondernemerschap. Vanuit de ambitie de levensvatbaarheid en schaalbaarheid van een circulaire en inclusieve waardeketen aan te tonen, bouwen zij aan een ecosysteem van nieuwe en bestaande innovatieve ondernemingen in India. 
 


IKEA Foundation opereert volledig onafhankelijk van IKEA's retailactiviteiten en werkt aan verbetering van kwaliteit van leven en de leefbaarheid van de planeet door middel van filantropie en subsidies. De stichting werkt samen met gerenommeerde impactorganisaties zoals Enviu bij de realisatie van innovatieve programma's. Tijdens deze sessie delen Ankie van Wersch-Lenders en Vivek Singh visies, inzichten en lessen en komen zij met aanbevelingen voor het maximaliseren van impact.
Deze sessie is in het Engels.

— 7) De ‘social purpose’ van bedrijven en de rol van corporate foundations

Puck Hendriks (RSM, Erasmus University Rotterdam) en Nicole van de Hoeve, (directeur ING Nederland fonds)
 

 








Wat zijn de consequenties van het toenemend belang van een ‘social purpose’ voor bedrijven voor de positie van de gelieerde corporate foundations? In deze werksessie deelt Puck Hendriks inzichten naar aanleiding van verschillende recente casus, en schetst zij de uitdagingen en kansen voor corporate foundations. Nicole van de Hoeve, directeur ING Nederland fonds geeft vervolgens een praktijkvoorbeeld van de verhouding van het fonds met ING.

— 8) Sociale impact en employee engagement

Kirsten Ottens (Expert social impact, corporate foundations en MVO) in gesprek met Anna – Geertje van Eert (Manager DELA Fonds)Marielle Versluis (ABN AMRO Foundation) en Mark Versteegen (KPN Mooiste Contact Fonds) over de rol van medewerkers- vrijwilligerswerk bij corporate filantropie.










Inzet van medewerkers speelt vaak een grote rol bij Corporate filantropie. Het is een beproefde methode om zowel maatschappelijke impact te maken als de medewerkersbetrokkenheid te vergroten. Veel bedrijven faciliteren daarom de inzet van de kennis en tijd van medewerkers voor de samenleving. En vaak gaat dat via de corporate foundation. Maar door wie worden dan doelen en activiteiten bepaald? En dragen medewerkersactiviteiten via de corporate foundation ook bij aan de ESG doelen van het bedrijf? Hoe kunnen bedrijf en corporate foundations met de inzet van medewerkers impact vergroten? Welke kansen en dilemma’s komen daarbij kijken? 

— 9) Achmea & de Achmea Foundation: Duurzaam Samen Leven

Agnes van Daal (directeur Achmea Foundation) en Lonneke Gerrits-Aanraad (Senior Manager Corporate Communications Achmea)
 










Achmea is het coöperatieve moederbedrijf van merken als Centraal Beheer, Interpolis en Zilveren Kruis. Ieder jaar stelt Achmea 0,5 procent van haar nettowinst beschikbaar aan Achmea Foundation. Hiermee worden maatschappelijke activiteiten gesteund, zowel in sub-Sahara Afrika als in Nederland. Vier domeinen staan hierbij centraal: Gezondheid dichterbij, Slimme mobiliteit, Onbezorgd wonen en werken en Inkomen voor nu, straks en later. In het strategie- en werkplan van de Achmea Foundation 2021-2025 is de afstemming en samenwerking met Achmea op verschillende vlakken verstevigd. In deze werksessie delen Agnes van Daal en Lonneke Gerrits-Aanraad inzichten over de alignment van de impactstrategie van de Achmea Foundation met Achmea.

— 10) Goed doen met je Skills

Bart van Kreel en Rick Pleij, relatiemanagers goede doelen bij ABN AMRO over het nieuwe platform “Goed doen met je Skills”, een initiatief van ABN AMRO Foundation, Instituten & Charitas Banking en CIRCL AcademyTom Bos (directeur-bestuurder Trombosestichting) vertelt tijdens de sessie over zijn ervaringen met de pilot skill-based volunteering.










Goede doelen willen graag continu innoveren en verbeteren. Echter is niet altijd de specialistische expertise of het budget in huis. Door deskundigheid van ABN AMRO medewerkers belangeloos aan te bieden bij goede doelen wordt “Banking for Better” nog dichter bij klanten en medewerkers gebracht. Kansen voor medewerkers: netwerk verbreden, betekenisvolle CV bouwen, duurzame impact maken en persoonlijke ontwikkeling. Kansen voor goede doelen: innoveren & professionaliseren, toegang tot specialistische kennis, kostenbesparen en vergroten van impact.
 

Programma 30 mei 2023
Dagvoorziter: Monique Pennings

— 11.00   Welkom & registratie
— 11.30   Start plenair programma met Frank Aalderinks, hoofd Filantropie Advies ABN AMRO MeesPierson & Danila Cahen, curator Kunst bij ABN AMRO; 
Nicolas Malmendier (EVPA), Connecting the dots between corporate foundations and their companies;
Panel met oa Alizee Dubus (Collibri Foundation) en Lonneke Roza (NN Group)
— 13.00   Lunch
— 14.00   Parallelsessies ronde #1 
— 14.50   Pauze en wissel
— 15.10   Parallelsessies ronde #2
— 16.00   Rien van Gendt (filantropie-expert) in gesprek met Melissa A. Berman en Alejandro Alvarez von Gustedt (Rockefeller Philanthropy Advisors)
— 16.20   Borrel (tot 17.30 uur)
 
Corporate Power is uitverkocht