Zij staat in DDB100: Marieke van Schaik (Rode Kruis)

Zij staat in DDB100: Marieke van Schaik (Rode Kruis).
Zij staat in DDB100: Marieke van Schaik (Rode Kruis).
16 november 2021

Wie zijn de 100 invloedrijkste spelers in de Nederlandse filantropie? Aftellend naar de bekendmaking van de lijst in het Dikke Blauwe Magazine dat in december op de mat valt, lichten we een tipje van de sluier. Vanwege de nieuwe coronamaatregelen hebben we helaas moeten besluiten om Civil Power te annuleren op 18 november en te verplaatsen naar voorjaar 2022. De nieuwe datum wordt spoedig gecommuniceerd.
 
Marieke van Schaik is sinds 2018 de eerste vrouwelijke directeur in het meer dan 150-jarige bestaan van Het Rode Kruis. Ze studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en werkte na haar studie als projectmanager bij de stichting DOEN. In 2000 stapte Van Schaik de over naar de Goede Doelen Loterijen, waar zij in 2009 managing director werd. In haar werk voor de loterijen bezocht Van Schaik veel projecten, waaronder die van het Rode Kruis. Uit het juryrapport:
 
Grootste hulpprogramma sinds de Watersnoodramp
Onder leiding van algemeen directeur Marieke van Schaik werd het grootste hulpprogramma sinds de Watersnoodramp uitgerold. Een hulplijn waar iedere Nederlander met vragen over corona naartoe kan bellen was een van de eerste dingen die het Rode Kruis opzette. Daarna volgden onder meer medische hulp en allerlei ondersteunende activiteiten bij huisartsen en in ziekenhuizen en verpleeghuizen. De organisatie helpt verder op testlocaties en regelt vervoer voor mensen die dat nodig hebben. Ook zorgt ze voor voedselpakketten en -bonnen voor wie niet bij de Voedselbank terecht kan. Sinds begin dit jaar helpen Rode Kruis-medewerkers bovendien bij het vaccineren. Een lawine aan taken, die de organisatie met de bestaande vrijwilligers niet aankon. Hun aantal steeg in 2020 van 6.000 tot ruim 17.000. Het aantal mensen dat incidenteel wil inspringen – de ‘Ready2Helpers’ – is in een jaar tijd bijna verdubbeld tot meer dan 90.000. Naast geld van de overheid en particulieren, kreeg het Rode Kruis ook van het bedrijfsleven een recordbedrag van ruim 19,5 miljoen euro aan cash.
 
Inspelen op de actualiteit
Nederlanders kenden het Rode Kruis vooral van oorlogen en natuurrampen in het buitenland, maar tijdens de pandemie werd de organisatie voor de meesten in Nederland zichtbaarder dan ooit. Van Schaik voelde aan wat de actualiteit van de organisatie vroeg – en nog steeds vraagt – en speelde daarop in. De als politicoloog opgeleide topvrouw heeft het instituut op een nieuwerwetste manier bij de mensen gebracht. Door snel en slagvaardig te handelen heeft de organisatie een enorm impact gehad op de zorg voor anderen.
 
Overtuigend boegbeeld
Dat Van Schaik hier op haar plek zit is evident. Toentertijd kwam haar overstap als een verrassing. Ze wisselde immers de prettige weggeefkant van de loterijen in voor een organisatie die zich keer op keer moet waarmaken. Van Schaik kende het Rode Kruis van haar vorige baan. Het was een van de doelen waar de Goede Doelen Loterijen aan doneerde. Waarom ze voor het Rode Kruis viel? Hierom: ‘Ik zag kwetsbare mensen in binnen- en buitenland die hulp kregen van het Rode Kruis. Dat trof me zeer. Zeker omdat ik zag dat er zoveel vrijwilligers bij betrokken zijn. Mensen in de meest barre omstandigheden die belangeloos hun mouwen opstropen en aan de slag gaan voor een betere wereld. Heel inspirerend.’ Met volle overtuiging koos ze voor het Rode Kruis. Logisch, dat ze nu zo’n overtuigend boegbeeld is.
 
Lees ook: ‘Marc van den Tweel nummer 1 in De Dikke Blauwe 100’
Lees ook: ‘Een kijkje in de keuken van DDB100’
 

LET OP: Vanwege de nieuwe coronamaatregelen hebben we helaas moeten besluiten om Civil Power te annuleren op 18 november en te verplaatsen naar voorjaar 2022. De nieuwe datum wordt spoedig gecommuniceerd.