Young Impact Awards: Zetje In wint opnieuw prijs

Beeld: Zetje In.
Beeld: Zetje In.
25 augustus 2021
Nieuws | | (Social) Impact

Op 30 juni 2021 werden voor de vijfde keer de Young Impact Awards uitgereikt door Young Impact, een non-profit organisatie die jongeren wil helpen de wereld te verbeteren op een manier die bij ze past. Met de awards wil de organisatie laten zien dat jongeren een positief verschil kunnen maken voor een betere wereld. De genomineerden waren tussen de 12 en de 22 jaar.
 
De Young Impact Awards werden uitgereikt aan jongeren die volgens de organisatie tot het uiterste gaan om een positieve impact te maken. Er waren vijftien jongeren genomineerd in vijf verschillende categorieën: diversiteit, gelijke kansen, gezondheid, klimaat en maatschappij. Stemmen kon door favorieten te selecteren via een stemknop op de website. De initiatieven dragen volgens de organisatie allemaal bij aan de Sustainable Development Goals (SDG’s). Alle winnaars ontvingen een 'Fire Starters' cheque ter waarde van €2.500.
 
Zetje In
Veronika Vygon (19)
, Lakiescha Tol (20) en Sohna Sumbunu (19) van het burgerinitiatief Zetje In wonnen de Young Impact Award in de categorie Diversiteit. Eerder dit jaar wonnen zij al de Over Hoop Prijs, die ieder jaar wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die ‘grensverleggend werk’ heeft verricht. Het drietal zet zich in om op scholen meer bewustzijn te creëren rondom racisme en discriminatie. Met een petitie verzamelden ze vorig jaar binnen korte tijd meer dan 60.000 handtekeningen, waarop een motie werd ingediend en aangenomen in de Tweede Kamer om de thema’s op te nemen in het schoolcurriculum. Vygon, Tol en Sumbunu zijn nu bezig om lesmateriaal te ontwikkelen voor basis- en middelbare scholen.
 
Gelijke Kansen, Gezondheid, Klimaat en Maatschappij
In de categorie Gelijke Kansen won de Utrechtse Nour, die zich volgens de organisatie ‘ieder vrij uur’ inzet om kansenongelijkheid de wereld uit te helpen. Haar eigen ervaring met discriminatie zette ze om in daadkracht om andere kinderen te helpen door twee huiswerkscholen in achterstandswijken te runnen.
Ook de jongste genomineerde Wail Kherazzi (12) uit Amstelveen viel in de prijzen. Mijn zijn eigen geprogrammeerde apparaat dat het voor oudere mensen makkelijker maakt om anderhalve meter afstand te houden won hij de categorie Gezondheid. Kherazzi tegen Young Impact: ‘Het apparaat maakt een geluid als iemand te dicht bij staat, dus dat zorgt ervoor dat je je niet hoeft te schamen als je iemand wilt laten weten dat diegene afstand moet houden.’ 
Tot slot won Filiz Memis (19) met haar kledinglijn gemaakt van afval de categorie Klimaat en Xavi Dors (13) de categorie Maatschappij. Dors organiseert voetbaltoernooien voor leeftijdsgenoten in Amsterdam-Zuidoost om jongeren uit de wijk op het rechte pad te houden en een veiliger gevoel te geven.
 
Young Impact
Young Impact wil jongeren laten zien dat je met één klein initiatief al een grote impact kan maken: niet alleen voor de ander, maar ook voor zichzelf. Door impact te maken geven jongeren zichzelf volgens de organisatie namelijk een positief gevoel en leren ze vaardigheden die ze op hun cv kunnen zetten. Young Impact ondersteunt jongeren daarbij door middel van bijvoorbeeld impact tools, het opbouwen van een community en impact coaching. ‘Wij zijn wereldverbeteraars met ballen. Wij willen de wereld een beetje mooier maken, maar dan wel in sneltreinvaart en met een drive van heb-ik-jou-daar’, aldus Young Impact.

Bron: Young Impact
Lees ook: ‘Onderzoek van Young Impact: Lummelen? Nee, bijna alle jongeren doen vrijwilligerswerk’
Lees hier meer over Zetje In: ‘Burgerinitiatief Zetje In wint Over Hoop Prijs 2020’