Waar een klein goed doel groot in kan zijn

Dorien Beurskens, oprichter Young Africa en Ashoka Fellow
Dorien Beurskens, oprichter Young Africa en Ashoka Fellow
19 september 2016
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

Naar aanleiding van een Facebookpost interviewde Erik Boerrigter van Partin, de koepel van particuliere initiatieven in ontwikkelingswerk, Dorien Beurskens. Beurskens is Ashoka fellow en oprichter van Young Africa. Samen met partner Raj Joseph bestiert zij vanuit Harare in Zimbabwe een zestal centra voor beroepsopleidingen. De integrale benadering voor jeugdontwikkeling die zij hierbij hanteren, wordt nu door Unesco-Unevoc erkend als promising practice voor Technical Vocational Education and Training.
 
EB: Ik las een berichtje op Facebook dat Young Africa binnenkort toegevoegd wordt aan de lijst met promising practices van UNESCO-UNEVOC. Dat klinkt indrukwekkend, maar wat is het precies? De meeste mensen zullen UNESCO alleen kennen van het werelderfgoed.
DB: Dat klopt. Wat een eer, hè? UNESCO is de afdeling van de Verenigde Naties die zich inzet voor onderwijs, wetenschap en cultuur. UNESCO heeft een speciale tak die focust op beroepsopleidingen: UNEVOC. UNEVOC heeft een lijst samengesteld met modellen voor beroepsonderwijs die bijzonder zijn en bewezen effectief. Daar staat het Young Africa model binnenkort ook op, als één van de dertien promising practices ter wereld. Het wachten is nog op de laatste formaliteiten, maar voor het einde van dit jaar hangen we de vlag buiten. We zijn erg blij met deze erkenning van UNESCO. We willen andere organisaties die werken met jongeren inspireren om onze methode over te nemen en samen meer jongeren te trainen in een vak; daar helpt deze erkenning op topniveau enorm bij.
 
EB: Beroepsonderwijs is helemaal HOT. Het lijkt wel alsof iedereen tegenwoordig actief is op dat vlak. Wat is er zo speciaal aan het concept van Young Africa?
DB: Beroepsonderwijs heeft inderdaad eindelijk meer aandacht. De aandacht die het verdient. Young Africa vecht daar al jaren voor. Het is zo ongelofelijk belangrijk dat jongeren, die vaak buiten de boot vallen, vaardigheden leren om zelfstandig een waardig leven op te bouwen. Wat het concept van Young Africa bijzonder maakt is dat we beroepsonderwijs goedkoper maken door de opleidingen (43 verschillende cursussen in de 6 trainingscentra die we nu hebben) aan te bieden in samenwerking met lokale ondernemers. De ondernemers huren een werkplaats binnen het YA-centrum en leiden daar hun leerlingen op. Daardoor krijgen studenten realistische praktijkervaring in hun vak. De ondernemers verdienen geld met de producten of diensten die zij leveren en betalen daarvan huur aan Young Africa. Het YA trainingscentrum kan van die opbrengst de lopende kosten van de training betalen. Deze franchisemethode zorgt ervoor dat de YA trainingscentra binnen 5 jaar na de investering door YA financieel zelfstandig zijn. De trainingscentra worden dan ook volledig gerund door een lokaal managementteam. Deze aanpak is door Young Africa in de praktijk ontwikkeld, getest en verbeterd. In 2001 zijn beiden voor het eerst toegepast op het trainingscentrum in Zimbabwe. Zowel de integrale benadering als de franchisemethode hebben zich inmiddels bewezen als goed werkende methodes en worden op alle YA centra gebruikt. Daarnaast zorgt YA ervoor dat alle studenten, naast hun vak, ook lessen krijgen in persoonlijke vorming en in ondernemerschap. Het totaalpakket van activiteiten, incl. sport, cultuur, leerlingenraad, etc, heeft tot resultaat dat meer dan 80% van alle studenten binnen drie maanden na hun afstuderen een baan heeft of een bedrijfje begint. Dat is het model dat ook UNESCO aansprak en hopelijk anderen zal inspireren om het over te nemen.
 
EB: Sporters stoppen op hun hoogtepunt, maar ik neem aan dat Young Africa nog wel plannen heeft voor de toekomst?
DB: Young Africa is zeker nog niet op zijn hoogtepunt. Jongerenwerkeloosheid is een gigantisch probleem. Dat vraagt om een doortastende aanpak. YA gaat daarom opschalen naar nóg 7 landen in zuidelijk Afrika. Momenteel hebben wij trainingscentra in Zimbabwe, Mozambique en Namibië. Daarnaast maken we nu onze succesvolle aanpak beschikbaar voor andere organisaties die werken aan hetzelfde probleem. Zo is ons plan om in 2025 een half miljoen jongeren opgeleid te hebben in vaardigheden die maken dat ze een baan vinden of een eigen bedrijfje starten. Dat is een flinke ambitie. We zoeken sponsors en investeerders die mee willen inzetten op de 500,000 jongeren aan het werk.
 
EB: Heb je ook een advies voor andere kleine goede doelen die met een innovatief idee in hun hoofd zitten?
DB: Durf groot te dromen! Maar doe dat voor 100% in participatie met de doelgroep. Alleen zo draag je samen én duurzaam bij aan een betere wereld.
 
Meer informatie over Young Africa is te vinden op www.youngafrica.nl.
Vragen en/of opmerkingen? Neem contact op met Young Africa via ya.int@youngafrica.org.

►Meer nieuws over DDB's contentpartner Partin: ga naar homepage en klik op menu-item Thema's'> Partin