William S. White wint als eerste ooit EFC-filantropieprijs

11 november 2009
Nieuws | | Personalia


AMSTELVEEN (11 november) - William S. White, Chairman, President and Chief Executive Officer van de Charles Stewart Mott Foundation heeft als eerste ooit de Philanthropy Compass Prize van The European Foundation Centre Philanthropy (EFC) ontvangen.
 


Deze prijs is een erkenning voor personen die een buitengewone bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de EFC, en de Europese filantropische sector als geheel. In dit filmpje vertelt White over zijn betrokkenheid. De prijs werd uitgereikt op 9 november, tijdens de tweedaagse viering van de twintigste verjaardag van de EFC in Berlijn.
 


Centraal en Oost-Europa

White werkt al veertig jaar voor de Amerikaanse Charles Stewart Mott Foundation, waarvan hij in 1988 de bestuursvoorzitter werd. Onder zijn bewind droeg de stichting aanzienlijk bij aan de ontwikkeling van de civil society in centraal en Oost-Europa. Ook heeft de organisatie de ontwikkeling van de filantropische infrastructuur op lokaal, regionaal, nationaal en internationaal niveau sterk ondersteund.


Val van de muur

In zijn dankwoord zijn White: “Het is aangrijpend om een prijs te krijgen voor een hoop plezier, dat nog productief was ook. Ik heb veel nieuwe vrienden gemaakt, en veel nieuwe mensen ontmoet. Ik denk dat we echt iets hebben bereikt.” Over het werk van zijn stichting in centraal en Oost-Europa zei hij: “We realiseerden ons dat, toen de muur in 1989 viel en de Sovjet-Unie in 1991 uiteen viel, dat een historische kans was. In Amerika hadden we nooit gedacht dat zoiets zou gebeuren; dat leverde kansen op, en die moesten we gewoon grijpen.”
 


Compass Prize niet elk jaar

De Compass Prize zal niet jaarlijks worden uitgereikt, noch op voorspelbare basis, maar zal worden toegekend in buitengewone omstandigheden om unieke en voorbeeldige bijdragen aan de Europese charitatieve gemeenschap te belonen en erkennen.
 

EFC