Wijze lessen

19 juli 2006
Opinie | | Ontwikkelings samenwerking

Eigenlijk stond er niets nieuws in het rapport van de Tsunami Evaluatie Coalitie. Elkaar voor de voeten lopende hulporganisaties, lokale initiatieven die niet tot hun recht kwamen: dat kennen we allemaal al van SHO-rapportages. Opvallend was wel de rol die gevers werd toebedacht: zij (personen en regeringen) moeten veel meer staan op transparantie. Je bent er niet met geld geven alleen!

Het TEC-rapport (opgesteld door 40 internationale hulporganisaties) constateert dat de druk om snel en zichtbaar veel geld te besteden soms de effectiviteit heeft overschaduwd. Het belang van de getroffenen stond niet altijd helemaal voorop. Er was tevéél geld. Ook de voorbereiding op nieuwe rampen schiet er bij in..

De SHO haastten zich de hand in eigen boezem te steken. Met mate. Zeker, veel is herkenbaar, maar er is ook zo veel goeds gebeurd! En de chaos was ook enorm.

Zonder twijfel. Maar teveel in de verdediging schieten is niet effectief. Want rampen zullen blijven komen. Vooral in verre, chaotische landen. De volgende tsunami is alweer geweest en in Darfur is het nog geen vrede. En de gulle gever laat zich een volgende keer misschien iets minder makkelijk verleiden. Die gaat dan weer zélf op weg met een vrachtauto vol teddyberen.