Wie draagt er financieel bij aan een sterke, ongefilterde democratie?

Wie draagt er financieel bij aan een sterke, ongefilterde democratie?
Wie draagt er financieel bij aan een sterke, ongefilterde democratie?
20 oktober 2020
Opinie | | Politiek en overheid

Juist in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen is het essentieel om contact tussen andersdenkenden te faciliteren en zo een levendig en inclusief publiek debat te waarborgen. Maar door de Corona-crisis is er juist nu een nog grotere drempel om dit fysiek tot stand te brengen, en daardoor een sterkere noodzaak om een onlinemogelijkheid te bieden om het publieke debat effectief te voeren. Met Waaromkiesjij.nl kunnen Nederlandse kiezers anoniem en één-op-één praten met andersdenkenden. In samenwerking met de StemWijzer gaan we voor een sterke, ongefilterde democratie.
 
door Leon Horbach

Het politieke en maatschappelijke landschap raakt in toenemende mate gepolariseerd en gesegregeerd. Mensen met verschillende achtergronden en opvattingen kunnen elkaar moeilijker vinden, zowel in de fysieke wereld als digitaal, hetgeen het goed functioneren van de democratie bemoeilijkt en het wederzijds vertrouwen ondermijnt. De opkomst van sociale media draagt bij aan de vorming van echokamers, doordat gebruikers door gepersonaliseerde content in een filterbubbel terecht komen waar weinig contrasterende meningen, ervaringen en identiteiten voorbijkomen.
 
Democratie is meer dan eens in de paar jaar een stem uitbrengen. Het publieke debat is enorm belangrijk voor onze democratie. Je kan zo je eigen mening uiten, en komt in aanraking met de mening van anderen. Op deze manier proberen we elkaar te overtuigen van bepaalde keuzes, en is onze eigen mening, en die van een ander, constant in ontwikkeling.
 
De realiteit is anders. We leven steeds meer in onze eigen bubbel, waar we vooral in aanraking komen met mensen en media die dezelfde mening uitdragen als wijzelf. Op individueel niveau is het steeds moeilijker om zonder oordeel, en dus genuanceerd, je mening te geven. Uit angst voor sociale represaille, of juist op zoek naar waardering in de vorm van likesshares of volgers, zullen sociaal wenselijke – of juist extreme – meningen sneller geuit worden.
 
Daar gaan wij met Waaromkiesjij.nl wat aan doen. Waaromkiesjij.nl is een online platform waar gebruikers op basis van hun politieke voorkeur anoniem en 1-op-1 gekoppeld worden aan een gebruiker met een tegengestelde politieke smaak. Vervolgens kunnen zij aan de hand van uitdagende stellingen de discussie aangaan. Gebruikers kunnen eenvoudig wisselen van stelling én van gesprekspartner: echt een soort politiek ‘speeddaten’.
 
De eerste versie van Waaromkiesjij.nl werd gelanceerd in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. Toen werden er in een kleine maand meer dan 35.000 discussies gevoerd op het platform en haalde het project meermaals de nationale media. Ook werden in samenwerking met het NRC twee live events georganiseerd waar bezoekers met elkaar in discussie konden gaan.
 
De doelstelling om het publieke debat te bevorderen, polarisatie tegen te gaan en andersdenkenden te verbinden is een drijfveer voor talloze initiatieven en organisaties. Echter, de meeste initiatieven die bedacht worden ter stimulering van het publieke debat zijn vaak zeer thematisch, specifiek voor een bepaalde doelgroep (onderwijs bijvoorbeeld), louter fysiek en dus niet schaalbaar, vaak eigenlijk alleen bedoeld voor hen die al politiek geëngageerd zijn, of – en dit is het belangrijkste – vinden niet plaats in een ongedwongen setting waar men écht hun mening kan geven. Waaromkiesjij.nl onderscheidt zich door diens laagdrempeligheid (met een paar keer klikken zit je in een gesprek met een andere kiezer), het intuïtieve gebruiksgemak en de scherpe, prikkelende stellingen.  
 
Nu, ruim drieënhalfjaar later, is de situatie een anders. Met de lessen van 2017 vers in het geheugen schuift er bovendien een hele sterke partner aan: de StemWijzer. Door de koppeling met de meest gebruikte stemhulp van Nederland kan Waaromkiesjij.nl honderdduizenden Nederlandse kiezers met uiteenlopende achtergronden actief uit hun bubbel trekken: een sociale impact van ongekend niveau
 
Om dit ambitieuze project doorgang te laten vinden zijn we op zoek naar een sterke financieringspartner met een visie die aansluit op de onze. Samen met deze – en andere – partners bewegen we richting ons doel: het bijdragen aan een sterke, ongefilterde democratie.
 
Leon Horbach
leon@civinc.co
06-29557965