Social impact bond Werk na Detentie van start

14 juni 2016, 10:00
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van V&J over de nieuwe SIB
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van V&J over de nieuwe SIB
Het ministerie van Veiligheid en Justitie, ABN AMRO Social Impact Fund, Start Foundation en Oranje Fonds zijn een samenwerking gestart om ex-gedetineerden aan het werk te helpen en zo recidive te verlagen. De partijen maken gebruik van een innovatief financieringsinstrument: een Social Impact Bond (SIB). Deze SIB is werd vorige week ondertekend en gelanceerd.
 
De samenwerking is tot stand gebracht door Society Impact. Work-Wise Direct (bestaande uit Stichting 180, Restart en Stichting Exodus Midden Nederland) is uitvoerder van het project. In de SIB ‘Werk na Detentie’ worden in een periode van 2,5 jaar 150 ex-gedetineerden naar werk of een opleiding begeleid. Ze krijgen vanuit Work-Wise Direct hulp en intensieve begeleiding bij wonen, schulden en zorg. Het gaat om gevangenen met een straf van maximaal 12 maanden.
 
Voorfinanciering: 1,2 miljoen
Start Foundation, ABN AMRO Social Impact Fund en Oranje Fonds leveren de voorfinanciering voor Work-Wise Direct: 1,2 miljoen euro. Work-Wise Direct gaat vanaf vandaag met de deelnemers aan de slag. Doelstelling bij deze SIB is dat er 25-30 procent minder beroep gedaan wordt op een uitkering en dat de recidive met 10 procent wordt verminderd. Als Work-Wise Direct hierin slaagt, betaalt het Ministerie van Veiligheid en Justitie vanuit de behaalde besparingen de investeerders terug. Als er geen besparingen worden gerealiseerd, betaalt het Ministerie niets uit.

Lees ook het opiniestuk van Edwin Venema: SIB-interesse ABN AMRO: schaamlap of verdienmodel?
 
 
Staatssecretaris Dijkhoff over de Social Impact Bond 'Werk na Detentie'
 

 
Society Impact over 'Werk na detentie
 


 

 
gerelateerde items