Wellventure Monitor slaat internationaal vleugels uit

16 oktober 2008, 08:59
AMSTELVEEN (16 oktober) - In februari stelde de Fortis Foundation haar Wellventure Monitor, een in samenwerking met hoogleraar Lucas Meijs ontwikkeld instrument om de impact van werknemersvrijwilligerswerk op maatschappij én samenwerkende partners vast te stellen, gratis online beschikbaar. Acht maanden later slaat de monitor nu ook internationaal haar vleugels uit. Een interview met Fortis Foundation-directeur Margot Van Sluis. "Het is vanaf het begin een droom geweest om een benchmarktool te realiseren, zodat alle gebruikers kunnen delen in de resultaten."


Hoe de staat de online Wellventure Monitor er op dit moment voor?

 


Van Sluis: "We zijn nu dik een halfjaar verder. We hebben 200 organisaties die gebruik maken van de monitor en iets meer dan 90 testaccounts. Wat ons betreft is dat boven verwachting. Opvallend is ook dat we steeds meer gebruikers in het buitenland trekken, met name in Engeland en België. De Wellventure Monitor is op dit moment beschikbaar in twee talen: Nederlands en Engels."

 


Er schijnt ook een Hebreeuwse versie op til te zijn?

 


Van Sluis: "Dat klopt, er is in Israel een stichting actief die fungeert als koepel van vrijwilligersorganisaties. Zij hebben ons via het internet ontdekt en gevraagd of het mogelijk is het instrument ook in het Hebreeuws aan te bieden. De vertaling is ondertussen in samenwerking gerealiseerd. Dit was relatief eenvoudig, dus de kosten vallen mee. Ook een Franse versie staat op het punt live te gaan."

 


Niet in elk land zal het vrijwilligerslandschap er hetzelfde uitzien. Is de monitor overal te gebruiken?

 


Van Sluis: "Zolang er sprake is van commerciële organisaties die met vrijwilligersorganisaties aan de slag gaan is de monitor bruikbaar. Wel zien we in de praktijk dat men niet overal al gewend is om te werken met bijvoorbeeld een fenomeen als competentiemanagement. Maar de basis is universeel."

 


Wie gebruiken de monitor?

 


Van Sluis: "Het beeld is gevarieerd. Voor ons vrij verrassend is dat bijna de helft van de gebruikers vrijwilligersorganisatie is. Maar ook veel bedrijven, lokale makelaars en adviesbureaus maken gebruik van de Wellventure Monitor."

 


De Wellventure Monitor is een instrument dat online te gebruiken is, er hoeft dus geen software geïnstalleerd te worden. Betekent dit ook dat de monitor voortdurend in ontwikkeling is?

 


Van Sluis: "De grote lijn staat, wel worden er nog steeds verbeteringen aangebracht. Binnenkort willen de gebruikers die nu bekend zijn uitnodigen voor feedbacksessies en benchmarksessies. Er is tot dusver wel wat persoonlijk contact geweest met gebruikers die we kennen. Dit willen we echter opschalen. We hebben nu een student in dienst die voorafgaand aan de sessies organisaties gaat interviewen en op de opgehaalde informatie een analyse loslaat. Stel: een bedrijf stelt vast dat de gemiddelde tevredenheid van werknemersvrijwilligers een 8 is. Wij zouden vervolgens graag willen weten of dit ook het landelijk gemiddelde is. Het is vanaf het begin een droom geweest om een benchmarktool te realiseren, zodat alle gebruikers kunnen delen in de resultaten."

 


Zie ook: www.wellventuremonitor.nl  

gerelateerde items