Welcome to the United States of America!

4 september 2008
Opinie | | Filantropie

Welcome to the United States of America! De spullen zijn nog met de boot onderweg vanuit Nederland en we zijn nog maar nauwelijk over de eerste cultuurschok heen. Maar toch alvast een eerste indruk vanuit het land waar filantropie is uitgevonden en vanuit de stad waarin Bill Gates meer invloed heeft dan de burgemeester.

Zelfs in onze nog vrij beperkte dagelijkse routine kom je overal bewijzen tegen van de enorme bijdrage van filantropie in het dagelijks leven. Als je s'ochtends de krant openslaat dan gaat er haast geen dag voorbij of er wordt geschreven over de Bill en Melissa Gates Foundation. Over het nieuwe kantoor voor 1200 medewerkers dat direct naast de Space Needle verrijst, over de donatie van 125 miljoen dollar aan het AntiTobacco initiatief, over de extreem strenge selectie criteria voor hun personeel, de kritiek op hun governance structuur. De media uit Seattle volgen alles wat dit megafonds doet.

Bij het boodschappen doen in de supermarkt hangen tekeningen van de lokale scoutingclub om te bedanken voor de steun bij hun fundraising event. Ook voor onze kinderen, die hier drie maanden zomervakantie hebben, zijn non profits onontbeerlijk. Tientallen non profit jeugd organisaties bieden zomerkampen aan waarmee de schatjes van straat worden gehouden en vaak nog iets kunnen leren ook. En alle musea, de bibliotheek, de dierentuin, die wij als gezin bezoeken floreren door giften van foundations of individuen.

Veel giften komen van de extreem rijken die je hier nog altijd genoeg kunt vinden na de IT-boom van de jaren negentig. Op de universiteit waar manlief werkt, draagt ieder gebouw de naam van zo'n weldoener. Zijn faculteit heeft vorig jaar zelfs een legaat van maar liefst 50 miljoen dollar gekregen. Dat biedt nog eens mogelijkheden.....

En dan vindt je in de degelijke "upper middle class" buurt waar we een huis huren talloze op privaat geld drijvende voorzieningen voor het leger daklozen dat helaas bij Amerika schijnt te horen. De voedselbank, de nachtopvang, de kliniek voor onverzekerden, ze liggen allemaal op steenworp afstand en zijn grotendeels afhankelijk van filantropisch geld. Je moet er niet aan denken wat er zou gebeuren als die steun zou wegvallen.

Een ding is me in deze korte tijd al wel duidelijk: veel meer nog dan in Nederland valt de Amerikaanse samenleving op zijn gat als de filantropische geldstroom zou opdrogen. En wij zouden daar als gezin zelfs nu al direct de invloed van voelen. Het maakt me nieuwsgierig naar welke mechanismes, mensen en verhalen hier acher zitten. Ik ga gauw verder op onderzoek uit.


Sofie Vriends doet als correspondent vanaf nu regelmatig verslag in FM met nieuws en columns uit de VS.