Wat bezielt Ten Hoopen (CDA)?

22 oktober 2008
Opinie | | Loterijen

Tweede Kamerlid Jan ten Hoopen van het CDA is de weg even helemaal kwijt. Hij wil een stokje steken voor de steun van de Nationale Postcode Loterij aan activistische milieuorganisaties als Greenpeace en Milieudefensie. Ten Hoopen meldde dinsdag tijdens de behandeling van de begroting van Economische Zaken dat hij nadere voorwaarden wil stellen aan de jaarlijkse vergunningverlening aan de Postcode Loterij.

Dat standpunt verraadt een fundamenteel onbegrip van de rol en van de rechten van private organisaties in een democratische samenleving. Over de bestemming van het door de vergunninghoudende Postcode Loterij vergaarde particuliere geld heeft noch de overheid, noch een kamerlid iets te zeggen. Je hoeft het helemaal niet eens te zijn met het beneficiëntenbeleid van de Poscode Loterij, maar zolang deze organisatie op legale en voldoende inzichtelijke wijze te werk gaat, mogen burgers geheel vrijwillig zelf bepalen of ze hun euro's in de loterijpot willen stoppen, rechtstreeks Greenpeace en Milieudefensie willen steunen, of, for that matter, de partijkas van het CDA willen bijvullen.

Dat de banken worden genationaliseerd valt uit oogpunt van onze nationale economie als tijdelijke noodmaatregel nog wel te begrijpen, maar als de Ten Hoopens van deze wereld hetzelfde overwegen voor private organisaties om daarmee hun onwelgevallige oppositie een hak te zetten, is dat ronduit abject en strijdig met alle beginselen van een vrije en weerbare, democratische samenleving.


5, commentator FM