Waarom vrouwen vaker aan goede doelenorganisaties geven

Waarom vrouwen vaker aan goede doelenorganisaties geven
Waarom vrouwen vaker aan goede doelenorganisaties geven
14 januari 2013
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

Vrouwen zijn empathischer dan mannen en vinden zorgen voor anderen belangrijker. Deze zogenaamde prosociale waarden verklaren waarom vrouwen vaker geven aan goede doelenorganisaties. Mannen geven weer hogere bedragen. Dit blijkt uit een onderzoek dat Arjen de Wit en René Bekkers in november presenteerden in het Amerikaanse Indianapolis tijdens het jaarlijkse congres van de Association for Research on Nonprofit Organizations and Voluntary Action (ARNOVA).

Er is een groeiende aandacht voor de rol van vrouwen in de filantropie. Uit recent onderzoek uit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië blijkt dat vrouwen vaker en hogere bedragen geven dan mannen, wat deels verklaard wordt door hun hogere gevoelens van empathie (het meeleven met anderen en geraakt worden door onrecht) en een moreel besef om voor anderen te moeten zorgen.

Nederland
De Wit en Bekkers onderzochten dit voor Nederlandse vrouwen en mannen met data van Geven in Nederland, verzameld in 2010. Vrouwen doneren hier vaker maar mannen geven hogere bedragen, blijkt uit de studie. Het hogere percentage gevende vrouwen kan volledig toegeschreven worden aan hun meer ontwikkelde gevoelens van empathie en het besef om voor anderen te moeten zorgen. Deze prosociale waarden spelen ook mee bij de hoogte van het bedrag dat vrouwen doneren, maar er zijn andere redenen die ervoor zorgen dat mannen hogere bedragen geven. Zo hebben zij een hoger inkomen, meer vermogen en een hogere opleiding, waardoor de relatieve kosten om te geven lager zijn.