Twaalf gemeenten starten met vrijwilligerswerk door vluchtelingen

7 april 2017, 10:00
In twaalf gemeenten hebben inmiddels bijna 1.300 asielzoekers en statushouders via het programma Aan de Slag samen met Nederlanders vrijwilligerswerk gedaan.
In twaalf gemeenten hebben inmiddels bijna 1.300 asielzoekers en statushouders via het programma Aan de Slag samen met Nederlanders vrijwilligerswerk gedaan.
In twaalf gemeenten hebben inmiddels bijna 1.300 asielzoekers en statushouders via het programma Aan de Slag samen met Nederlanders vrijwilligerswerk gedaan. Het programma is in 2015 gestart met een pilot in Utrecht en Nijmegen en is vanaf najaar 2016 verder uitgerold naar: Alkmaar, Deventer, Hoogeveen, Tilburg, Venray, Heerlen, Sittard/Geleen, Middelburg, Harderwijk en Arnhem. Dit jaar wordt dit uitgebreid naar 25 gemeenten.
 
AZC-bewoners worden betrokken bij vrijwilligerswerk, waardoor hun gezondheid en veerkracht bevorderd wordt. Deelnemers ervaren afleiding van hun zorgen, vinden snellere aansluiting, bouwen hun netwerk op en ontmoeten Nederlanders. De ontmoeting helpt in de beeldvorming en het begrip over en weer. Dit gebeurt door lokale samenwerkingsverbanden te stimuleren tussen het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA), de vrijwilligerscentrale, de gemeente, maatschappelijke organisaties, burgerinitiatieven en vrijwilligers (onder wie nieuwkomers). Pharos ondersteunt de lokale projectteams tot eind 2018 en trekt zich daarna weer terug.
 
Pharos voert dit traject uit in samenwerking met Vereniging NOV, COA, VNG en Vluchtelingen-Werk Nederland, met ondersteuning van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Oranje Fonds en Kansfonds.
 

►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier
 
gerelateerde items