Vrijwilligersprijzen 2013 uitgereikt

Vrijwilligersprijzen 2013 uitgereikt
Vrijwilligersprijzen 2013 uitgereikt
9 december 2013
Nieuws | | Vrijwilligers

Netwerk Dien je Stad, Stichting Exploitatie Meekenesch, Accenture en gemeente Hoogeveen zijn de gelukkige winnaars van de Meer dan handen vrijwilligersprijzen 2013. Martin van Rijn, staatssecretaris van VWS, en Ronald Plasterk, minister van BZK, reikten afgelopen zaterdag, internationale vrijwilligersdag, de prijzen uit tijdens een feestelijke bijeenkomst in Utrecht die gepresenteerd werd door Sylvana Simons.

De jury, onder leiding van Annemarie Jorritsma, koos vier winnaars in vier categorieën uit ruim 420 inzendingen. De VriendenLoterij stelde per categorie 5.000 euro beschikbaar. Daarnaast ontvingen de winnaars een sculptuur van beeldhouwster Lidia Boomsma. De jury was erg onder de indruk van de hoogwaardige kwaliteit van de inzendingen. ‘De professionaliteit en passie die van de inzendingen afstraalt, kenmerkt de volop aanwezige participatiemaatschappij’, aldus Jorritsma.

Winnaars 2013
In de categorie Lokale vrijwilligersprojecten ging de prijs naar Netwerk Dien je Stad uit Ede. Ruim 1000 jongeren zetten zich daar actief in voor mensen die zelf een beperkt netwerk hebben, maar die wel hulp en ondersteuning kunnen gebruiken. Jaarlijks worden er op die manier 1.700 klussen geklaard. In de categorie Landelijke en regionale vrijwilligersorganisaties koos de jury voor Stichting Exploitatie Meekenesch uit Lichtenvoorde die met een groep van 70 vrijwilligers en slechts 2 betaalde krachten, na een dreigende sluiting, succesvol het regionale zwembad runt. De prijs in de categorie bedrijven ging naar het IT-consultancybedrijf Accenture uit Amsterdam, dat met het programma Skills to Succeed wereldwijd 500.000 mensen economisch zelfstandig wil maken via een baan of onderneming door hen te helpen daarvoor de juiste vaardigheden te ontwikkelen. Dat doen ze o.a. met actieve inzet van werknemers in verschillende projecten op pro-bono basis. In de categorie Gemeenten won de gemeente Hoogeveen dat ondermeer via De Smederijen burgers invloed en budget geeft om beleid en plannen te smeden om de leefbaarheid in hun eigen omgeving te verbeteren.

De Meer dan handen vrijwilligersprijzen worden jaarlijks uitgereikt en zijn een initiatief van het ministerie van VWS. Ze worden ondersteund door de VriendenLoterij, Vereniging NOV en de VNG. De organisatie ligt in handen van MOVISIE.