Toon alles (3)

Vrijwilligersorganisaties makkelijker aan de slag met vluchtelingen

10 oktober 2016, 09:00
Vrijwilligersorganisaties makkelijker aan de slag met vluchtelingen
Vrijwilligersorganisaties makkelijker aan de slag met vluchtelingen
Vluchtelingen die nog geen verblijfsvergunning hebben, kunnen voortaan sneller als vrijwilliger aan de slag, meldt vrijwilligerskoepel NOV. Een deel van de administratieve rompslomp die vrijwilligersorganisaties moeten doorstaan, wordt voortaan achteraf gedaan. Vereniging NOV zou graag zien dat de procedure helemaal wordt afgeschaft, zoals eerder bepleit op radio 1.
 
Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) past de procedure rondom vluchtelingen die vrijwilligerswerk willen doen aan, maakte hij dinsdag 4 oktober 2016 bekend. Organisaties die vrijwilligerswerk aanbieden aan asielzoekers moeten nu een ontheffing aanvragen bij het UWV. Het UWV beoordeelt of de activiteit geen betaald werk verdringt. Ook mag de organisatie geen winst willen maken.
 
Goede tussenoplossing
Vereniging NOV zou graag zien dat deze procedure helemaal van tafel kan, want hij blijkt, zoals voorzien, een bureaucratisch obstakel. De toetsing door UWV volgt vooralsnog voortaan achteraf. Zo kan een asielzoeker beginnen met het vrijwilligerswerk als de ontheffing is aangevraagd.
 
Uit een onderzoek onder asielzoekers en vluchtelingen met vergunning in de opvang blijkt dat de meesten van hen belangstelling hebben voor vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld om kennis te maken met de Nederlandse taal.
gerelateerde items