NOV
Toon alles (1)

Vrijwilligersorganisaties geven tips aan gemeenten

28 mei 2013, 04:00
Vrijwilligersorganisaties geven tips aan gemeenten
Vrijwilligersorganisaties geven tips aan gemeenten
Met de terugtrekkende overheid nemen vrijwilligers(organisaties) steeds vaker publieke taken over. Op eigen initiatief, maar ook als de gemeente hen daar om vraagt. Volgens Vereniging NOV is daar meer ruimte en vrijheid voor nodig. Extra vrijwilligersinzet kan alleen als de gemeente daarvoor de juiste faciliteiten schept, meent de vereniging. Daarom is een nieuwe website opgezet voor politici en ambtenaren met tips over inzet van vrijwilligersorganisaties.

‘Een goede gemeente creëert de randvoorwaarden waaronder het brede vrijwilligerswerk kan floreren’, zeggen de makers van de site. ‘Alleen op die manier heeft de hele gemeenschap daarbij baat. De randvoorwaarden hiervoor staan nu op de nieuwe website www.beleidenvrijwilligerswerk.nl.’ De site geeft vier basisadviezen op het gebied van onder meer burgerschap, maatschappelijke betrokkenheid, vrijwilligerswerk, welzijn, sport en cultuur. Ook is een folder uitgegeven waarin deze adviezen staan vermeld.

Lobby
De NOV hoop dat organisaties hun leden en afdelingen attent maken op de site en ze de lobbyinstructie meegeven. ‘Hoe meer belanghebbenden aan de slag gaan om lokale politici, programmacommissies, wethouders, gemeenteraadsleden en gemeenteambtenaren attent te maken op de website en erover in gesprek gaan, hoe beter’, aldus NOV.
gerelateerde items