Toon alles (2)

Stevige kritiek NOV op Asschers vrijwilligersbeleid

11 april 2016, 12:00
Vrijwilligers mogen van Asscher met behoud van uitkering aan de slag bij de Giro d'Italia: vreemd
Vrijwilligers mogen van Asscher met behoud van uitkering aan de slag bij de Giro d'Italia: vreemd
Tijdens de Giro d’Italia mogen uitkeringsgerechtigden met behoud van uitkering als vrijwilliger helpen bij de start. Dat heeft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer laten weten. Vereniging NOV is zeer verbaasd over deze beslissing. De vereniging vindt het in schril contrast staan met alle vrijwilligersorganisaties - waar geen commerciële belangen zijn - die de minister niet uitzondert van de regeling.
 
NOV: ‘De start van de Giro stond al heel lang gepland. Het is dus ook niet zo dat er niet genoeg tijd was om de regeling WW en Vrijwilligerswerk sneller te evalueren en eerder aan te passen. We zien hier veel voorbeelden van hoe een kromme regeling slecht uitwerkt. Neem het hospice Sint Maartenhuis in Winschoten. Daar werken ze met man en macht (allemaal vrijwilligers) om mensen in de laatste levensfase te begeleiden. De zogeheten ANBI-status, nodig om met ww'ers te mogen werken, willen ze helemaal niet hebben en hebben ze ook niet nodig. Ze richten hun inspanningen liever op het vrijwilligerswerk, want het verkrijgen van een ANBI-status is echt wel even werk en het is lang niet altijd zeker dat een vrijwilligersorganisatie die belastingtechnische status krijgt. Als ww'er kun je er niet de broodnodige hulp bieden. En dat terwijl vanuit het hospice al drie vrijwilligers aan een betaalde baan zijn gekomen.’
 
150 meldingen
Het is slecht een voorbeeld van de 150 meldingen die gedaan zijn op het Meldpunt WW en vrijwilligerswerk. Buiten het meldpunt om krijgt NOV van veel vrijwilligerscentrales meldingen waar de regeling WW en Vrijwilligerswerk het vrijwilligerswerk niet helpt, maar dwarszit.
 
Evaluatie van de regeling
Asscher laat momenteel onderzoeken of de regels voor vrijwilligerswerk door uitkeringsgerechtigden moeten worden aangepast. De uitkomsten van deze evaluatie verwacht hij rond de zomer. Een eventuele aanpassing komt dus te laat voor de Giro d’Italia, vandaar deze uitzondering. De ervaringen rond de Tour de France en de Giro d’Italia neemt de minister mee in zijn evaluatie. Vereniging NOV neemt deel aan de begeleidingscommissie van die evaluatie.
 
gerelateerde items