Toon alles (1)

Vrijgevige Europeanen: belasting betalen en filantropie gaan samen

11 april 2016, 12:00
Belasting en filantropie zijn geen communicerende vaten, maar corresponderende vaten.
Belasting en filantropie zijn geen communicerende vaten, maar corresponderende vaten.
Het is een vaak gehoorde stelling: hoe meer belasting burgers betalen, hoe minder vrijgevig ze zijn voor goede doelen. De stelling zou een verklaring bieden voor de hogere bedragen die Amerikanen aan goede doelen schenken. In Nederland zijn de giften van huishoudens opgeteld minder dan 0,3 procent van het Bruto Nationaal Product. In de Verenigde Staten is dat 1,4 procent. Een vergelijking van de hoeveelheid belasting die Nederlanders en Amerikanen betalen leert dat vrijwillige en verplichte bijdragen geen communicerende vaten zijn. De belastingdruk in Nederland is 38 procent; in de VS is die 25 procent.
 
Dat de vergelijking tussen Nederland en de VS misleidend is, laat onderstaande figuur zien, die René Bekkers presenteerde op het congres Understanding Philanthropy aan de Universiteit van Kent.Als we alle landen van de wereld waar gegevens over beschikbaar zijn op een rij zetten, zien we een duidelijk positief verband tussen het percentage van de bevolking dat geld geeft aan goede doelen en de hoeveelheid belasting die burgers betalen.
Van de Nederlandse huishoudens geeft een veel groter gedeelte aan goede doelen dan van de huishoudens in Zwitserland of Australië, terwijl we in Nederland toch flink meer belasting betalen. Belasting en filantropie zijn dus geen communicerende vaten maar corresponderende vaten.
 
U kunt de volledige presentatie van René Bekkers hier downloaden. 

 
gerelateerde items