Vooroordeel

1 oktober 2008
Opinie | | Goede doelen

De geest is uit de fles. Opeens durft iedereen hardop te zeggen dat het toch wel vaak Marokkaanse rotjongens zijn die hier en daar voor enorme overlast zorgen. Weliswaar wordt daar haastig aan toegevoegd dat "je natuurlijk niet alle Marokkaanse Nederlanders over één kam moet scheren" en dat "98% voorbeeldige burgers zijn".

Nu durf ik ook! Geboren en getogen in de goededoelensector heb ik altijd bij hoog en laag beweerd dat alle vooroordelen over onprofessionaliteit in onze sector belachelijk waren. Natuurlijk, er zijn altijd en overal onprofessionele mensen, maar de filantropische sector doet op geen enkele manier onder voor welke branche dan ook.

Let op wat ik nu ga zeggen: inderdaad, een bepaald soort onprofessionaliteit wordt gemiddeld misschien eventueel wel ietsje vaker aangetroffen bij non profit organisaties. De enorme hoogmoed en arrogantie, het iedereen-een-lesje-willen-leren, het de-wijsheid-in-pacht-hebben, het je-met-elk-detail-bemoeien, zou allemaal wel eens iets te maken kunnen hebben met een gevoel van morele superioriteit. Want wie de wereld wil redden heeft toch per definitie meer gelijk dan wie gewoon fietsen repareert, boeken uitgeeft of tuinen ontwerpt?

He, he, dat is er uit. Nu nog even de toevoeging: natuurlijk scheer ik niet alle organisaties over één kam. En 98% van onze sector is voorbeeldig. Goede samenwerkingspartners, prettige collega's. Maar die twee procent...


P.s. Namen en rugnummers bij de redactie verkrijgbaar