Toon alles (3)

Videoverslagen Congres Maatschappelijk Ondernemen

18 augustus 2014, 12:40
Op donderdagmiddag 19 juni vond in de Rotterdam Science Tower het Congres Maatschappelijk Ondernemen plaats. Hier kwamen deelnemers afkomstig uit vrijwilligersorganisaties, burgerinitiatieven, vrijwilligerscentrales, ondernemingen en vermogensfondsen samen om mee te over het belang van samenwerking om in de toekomst maatschappelijke vraagstukken aan te pakken. 


Michiel de Wilde, directeur Erasmus Centre for Strategic Philanthropy, geeft zijn visie op de aansluiting van vermogensfondsen en de vrijwilligerssector. Hij begint met de stelling dat de vrijwilligerssector stevig moet investeren in het veranderen van een afhankelijke relatie in een symbiotische relatie met vermogensfondsen, om in de toekomst haar relevantie te kunnen behouden of zelfs te vergroten.

Ella Vogelaar, voorzitter van Vereniging NOV, zette uiteen wat de opbrengsten van vrijwilligerswerk in Nederland zijn en in wat voor enerverende tijd wij ons bevinden. Vogelaar roept op om resultaten te definiëren in termen van kwalitatieve sociale impact in plaats van eendimensionale kwantiteiten en tot het samen leren in plaats van afrekenen. Op deze manier zijn we beter in staat om maatschappelijke winst te boeken.

  
Hester van Dijk interviewde de auteurs van het boek Filantropie in Nederland. Nederlanders investeren nog steeds veel geld en tijd, alleen de manier waarop verandert sterk. Veel organisaties veranderen goed mee, al heerst er wel een collectief actieprobleem bij vrijwilligersorganisaties. ‘Als samenleving moeten we onze civil society weer sterk maken. Burgers denken dat het publieke domein van de overheid is, maar dit is van de samenleving. Het is van ons allemaal’, aldus Lucas Meijs.

 

 
gerelateerde items