VFI wil betere tarieven betalingsverkeer

19 januari 2012

AMSTERDAM (19 januari) - VFI brancheorganisatie van goede doelen gaat deze maand de grote banken in Nederland aanschrijven voor een aanbesteding van een belangrijk deel van het inkomend betalingsverkeer van de VFI-ledenorganisaties. Doelstelling is om een mantelcontract te sluiten met één bank waar alle VFI-leden gebruik van kunnen maken.


Miljoenen euro's besparen

VFI gaat de banken benaderen met een offerteaanvraag voor inkomend betalingsverkeer. De focus ligt hierbij op kostenreductie voor incasso's, acceptgiro's en iDeal. Omdat goede doelenorganisaties veel te maken hebben met kleinere maandelijkse donaties is de impact van de bankkosten op de donaties relatief groot. Zo verwerken de leden van VFI jaarlijks tussen vijftig en tachtig miljoen incasso's en ongeveer tien miljoen acceptgiro's. Een besparing van enkele centen levert de goede doelen al snel miljoenen euro's op, en dat heeft een positief effect op het beschikbare geld voor de doelstellingen van het goede doel.


Basel Akkoord

Naast kostenreductie wordt de bancaire partner ook geacht mee te denken over toekomstige vraagstukken zoals MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) en SEPA (harmonisatie van het eurobetalingsverkeer binnen Europa). Daarmee geeft VFI invulling aan één van de drie pijlers van het Basel Akkoord; voor een goed functionerend bankwezen zijn de regels rondom kapitaalsvereisten en het toezicht door de centrale banken van belang, net als een actieve (maatschappelijke) discussie vanuit de klanten met de banken.