VFI onderzoekt effecten Bel-me-niet-register

1 september 2011

AMSTERDAM (1 september) - Brancheorganisatie VFI startte vorige week met een onderzoek naar de effecten van het Bel-me-niet-register. Al eerder onderzocht de Vrije Universiteit in opdracht van Stichting Collecte Plan de effecten van werving van collectanten. Nu volgt het deel voor fondsen- en donateurswerving. "Dat er effecten zijn staat als een paal boven water."


Naar aanleiding van eerder onderzoek gaf minister Verhagen van Economische Zaken aan geen causaal verband te zien tussen invoering van het register en dalende inkomsten en aantal collectanten. Wel gaf de inventarisatie volgens hem een signaal af dat goede doelen mogelijk hinder ondervinden van het Bel-me-niet-register. Verhagen beloofde maatregelen te treffen als de sector zelf met onderzoek effecten zou kunnen aantonen. Dat onderzoek is nu gestart door de VFI.


Effecten zichtbaar maken

"We zijn ontevreden over de informatie die destijds naar de Tweede Kamer is gegaan", zegt Gosse Bosma, directeur van VFI. "Want dat er effecten zijn, staat als een paal boven water. Het punt is dat we die nu ook zichtbaar moeten maken en moeten duiden." Dat is ook het doel van het onderzoek: het in kaart brengen van de effecten van het Bel-me-niet-register op de resultaten van donateurs- en fondsenwerving.


Grootste fondsenwervende organisaties

Bosma: "We richten ons in het onderzoek primair op de twintig grootste fondsenwervende instellingen. Zij krijgen een vragenlijst toegestuurd. Om de resultaten van dit onderzoek in een breder perspectief te plaatsen, gaan we via een aantal call centers vervolgens ook andere instellingen benaderen. Als de resultaten daarvan vergelijkbaar zijn, dient dit als een bevestiging van de uitkomst van het hoofdonderzoek."


Medio september afgerond

Het onderzoek is waarschijnlijk medio september afgerond. "Het is voor onze branche zeer belangrijk om over deze informatie te beschikken. Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat de maatschappelijke ruimte voor fondsenwerving in tact blijft. Uiteraard wel onder de voorwaarde dat het geen overlast bij het publiek veroorzaakt", aldus Bosma.