VFI ondertekent MVO Manifest

22 mei 2008

AMSTELVEEN (22 mei) - Vandaag heeft de koepel van landelijk wervende fondsen VFI het MVO-manifest van MVO Nederland ondertekend. Daarmee verplicht de VFI zich om onder haar leden de beginselen van maatschappelijk verantwoord ondernemen te propageren. FM vroeg VFI-coordinator Sofie Vriends om commentaar. "We voelden er niet voor om weer nieuwe verplichtingen op te leggen."


Is dit niet wat aan de late kant? Sommige vinden dat de goede doelen eigenlijk vanaf het begin het goede voorbeeld hadden moeten geven.

 


Vriends: "Tot nu toe is er inderdaad niet echt van een gezamenlijk aanpak sprake geweest. Na de Zembla-uitzending van afgelopen jaar is het onderwerp op onze agenda terecht gekomen. Het afgelopen jaar zijn we er achter de schermen druk mee bezig geweest. De vraag was: hoe gaan we dit aanpakken? Gaan we verplichtingen opleggen? Gaandeweg, na consultaties van de leden, werd duidelijk dat we moesten kiezen voor de brede aanpak. We gaan een lijn uitzetten, stimuleren. En we bieden een stappenplan aan onze leden aan, dat als leidraad kan dienen."

 


Dat klinkt nogal vrijblijvend allemaal.

 


Vriends: "Er is de afgelopen tijd zoveel regulering gekomen in de sector, dat we er niet voor voelden om weer een nieuwe set verplichtingen op te leggen. De VFI gaat faciliteren. We proberen het denken over maatschappelijk verantwoord ondernemen te stimuleren, in de hoop dat de fondsen het oppakken en met eigen beleid komen om MVO in hun organisatie vorm te geven. Het is een bewustwordingsproces."

 


Is die aanjagende rol van de VFI nodig?

 


Vriends: "Ik denk het wel. Je merkt dat MVO tot dusver niet echt top of mind was bij de fondsen. Misschien omdat er gedacht wordt dat men als goed doel automatisch al maatschappelijk verantwoord bezig is; men heeft immers de maatschappelijke missie en doelstellingen die worden nagestreefd. Maar zo is het natuurlijk niet. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is breder. Met de ondertekening van dit manifest hopen we als VFI dit besef bij de fondsen te vergroten."

 


Zie ook: www.vfi.net