VFI: keurmerkdiscussie leidt af van taak fondsen crisistijd

19 februari 2009
Nieuws | | Validatie & Toezicht

Komt er een tweede keurmerk voor goede doelen? Nu het ISF en de Stichting Nationale Goede Doelen Test er niet uit lijken te komen met het CBF is de kans hierop groeiende. Wat vindt de VFI, de koepel van grote landelijk wervende fondsen, van deze scheiding der geesten? FM vroeg het aan directeur Gosse Bosma.


Of de sector gebaat is bij een tweede keurmerk is mede afhankelijk van de inhoudelijke meerwaarde van het nieuwe keur. Ziet de VFI een dergelijke meerwaarde? Gosse Bosma: "Sector en publiek zijn niet gebaat bij een tweede keurmerk, hoewel de inhoud natuurlijk op haar merites moet worden beoordeeld. Ik denk dat het nu vooral belangrijk is dat de neuzen zo snel mogelijk weer dezelfde kant op staan. Zeker in het licht van de crisis, die ook de fondsen treft. We moeten de sector in staat stellen om alle aandacht te richten op het uitoefenen van haar belangrijke taak: het helpen van mensen die in de knel zitten en het inspelen op belangrijke thema's als duurzaamheid, dat nu zo in het brandpunt van de aandacht staat."

 


Er zijn in de keurmerkdiscussie wat de VFI betreft verschillende ijkpunten waarop de partijen elkaar op korte termijn zouden moeten vinden, zegt Bosma. "Ten eerste: ruimte voor differentiatie moet gepaard gaan met één herkenbaar moederlabel, wat ons betreft het CBF-keur. Idealiter gelden ondanks de differentiatie wel dezelfde criteria. In die criteria constateer ik tussen het CBF-keur en het alternatieve keurmerk overigens wel enige overlap. Maar ook verschillen. Voor de VFI is het belangrijk dat een criterium als goed bestuur overeind blijft. Wij hechten aan een zware toets. De verklaring van goed gedrag die het nieuwe keurmerk vraagt volstaat in dit opzicht niet."

 


Het CBF en de tandem ISF/NGDT lijken er vooralsnog samen niet uit te komen. Dus hangt de introductie van een tweede keurmerk nog altijd boven de markt. Bij verdeeldheid is ook de achterban van de VFI niet gebaat. Reden wellicht om een bemiddelende rol te gaan spelen? Bosma: "Bemiddelen is een zwaar woord. Ik weet ook niet of wij de partij zijn om bruggen te slaan. Het is wel duidelijk dat het CBF Keur aan een zekere verbreding toe is. Daarbij moet rekening worden gehouden met de historische ontwikkeling. Er zijn vast betere manieren om er samen uit te komen dan de introductie van een nieuw keur. Ik kan me voorstellen dat er wordt afgesproken om samen een traject in te gaan dat naar die verbreding leidt. Aan dergelijke gesprekken willen we graag meedoen. Maar ik kan me ook goed voorstellen dat een onafhankelijke buitenstaander wordt aangezocht die de sector goed kent."

 


Zie ook: www.vfi.nl