VFI gaat directiesalarissen publiceren

9 maart 2011

AMSTELVEEN (10 maart) - VFI, de koepel voor goede doelen, zal dit voorjaar een overzicht publiceren van alle directiesalarissen van bij haar aangesloten organisaties. Hiermee wil VFI tegenwicht bieden aan de volgens haar foutieve informatie die met name op internet circuleert en de media bedienen met de juiste gegevens.

Nadat de ledenvergadering in december hiertoe had besloten , heeft VFI intussen een format voor verantwoording van de directiebeloning in het jaarverslag aan haar leden gestuurd. Met de leden is afgesproken dat ze dit format zullen toepassen in hun jaarverslag over 2010, zodat de verantwoording van de directiebeloning op een eenduidige en vergelijkbare manier gebeurt, aldus VFI.

Ledenronde
Het format is opgesteld op basis van de inbreng en reacties van een voorbereidings- en klankbordgroep, waarin KPMG, CBF, leden en het VFI-bureau vertegenwoordigd waren. Aansluitend is een ledenronde gedaan waarvan de reacties grotendeels verwerkt werden.

Voor vaststelling van het jaarsalaris van een directielid gelden: het bruto loon, vakantiegeld, een eindjeaarsuitkering of extra maand en andere variable beloningen. Voor de totale bezoldiging worden ook nog bijgeteld: het werkgeversdeel van de SV-lasten, overige belastbare vergoedingen, beloningen of bijtellingen, het werkgeversdeel van de pensioenlasten en uitkeringen bij beëindiging van het dienstverband.

Verplichtend
De Adviesregeling beloning directeuren van goede doelen heeft een verplichtend karakter voor alle lidorganisaties van VFI. De regeling is onderdeel van de Code Goed Bestuur, opgesteld in opdracht van VFI door de Commissie Wijffels. Deze stelt dat het maximum salaris voor een directeur gekoppeld is aan het maximum salaris voor rijksambtenaren. In de regeling zijn enkele criteria uitgewerkt op basis waarvan de hoogte van het salaris wordt bepaald, te weten de omvang van de organisatie, de complexiteit van de organisatie, de organisatorische context en het directiemodel.
De regeling is overigens in 2010 geëvalueerd en over aanpassingen worden in de ledenvergadering van juni besluiten genomen.