Verspil nooit een goede crisis

31 mei 2012
Opinie | | Governance & Finance

De jeugdwerkeloosheid neemt ook in Nederland zorgwekkende proporties aan. NRC Handelsblad portretteerde vorige week een drietal zeer getalenteerde afgestudeerden die ondanks hun klinkende cijfers en dubbele studies voorlopig niet aan de bak komen. Met zoveel talent ga je echter niet aan de kant staan in afwachting van je droombaan of een uitkering, maar ga je op zoek naar ervaring(en). Een tijdje onbetaald stage lopen bij een for profit organisatie, of misschien juist bij een maatschappelijke onderneming? Staat goed op je cv en geeft je nieuwe connecties en nieuwe kansen.
Bij een groeiend aanbod van nieuw generatie-talent zou je verwachten dat charitatieve fondsen in de rij staan om deze pareltjes - ook al is het maar tijdelijk - aan zich te binden. Dat is nog eens wat anders dan die verplichte, vaak weinig gemotiveerde middelbare schoolstagières!
Een rondgang van FM langs een vijftigtal fondswervende en -vragende organisaties laat echter maar weinig gretigheid zien. Alsof er geen behoefte is aan jong talent op academisch en HBO-niveau. Niet alleen in de uitvoerende organisatie zelf, maar ook in het toezicht. Alsof daar de grijze golf van babyboomende blanke mannen allang voorbij is. Het lijkt mij een uitgelezen kans om instituties waar de onvermijdelijke sleet op zit weer nieuw leven in te blazen.
Uiteindelijk vinden jonge, ondernemende en getalenteerde mensen hun weg toch wel. Is het niet binnen uw organisatie, dan wel in eentje die ze zelf vanachter hun laptop beginnen. De sector als kraamkamer van jong maatschappelijk ondernemerschap? Kansen moet je ook zien om ze te kunnen grijpen.

P.S.: Vanaf 14 juni wordt FM voortgezet als Filanthropium Journaal. Abonnees ontvangen dit nieuwe Journaal automatisch in hun mailbox. Volgt u onze speciale edities met uitgebreide informatie over Filanthropium, het eerste Nederlandse filantropieforum.