Toon alles (3)

Verslag SOCAP-conferentie: Impact-inspiratie uit de VS

19 november 2020, 06:00
Verslag SOCAP-conferentie: Impact-inspiratie uit de VS
Verslag SOCAP-conferentie: Impact-inspiratie uit de VS
Meer dan 700 sprekers in bijna 250 sessies deelden hun kennis over venture philantropy en impact investing in de online conferentie van SOCAP (Social Capital Markets) eind oktober. Vanuit, voornamelijk Amerikaans perspectief, werd gekeken naar de stand van zaken in het brede spectrum van impact. De vraag waarmee ik online aanschoof: hoe kunnen donaties, sociale leningen en impact investeringen elkaar nog meer versterken?
 
Door Rense Bos*
 
Een van de meest besproken onderwerpen tijdens de online conferentie: sociale (on)gelijkheid. Hoe kunnen stichtingen, subsidiegevers en impactinvesteerders meer aandacht hebben voor de ongelijkheid in de systemen die we hebben opgebouwd? Zijn diegenen die aanvragen beoordelen een afspiegeling van diegenen die het geld ontvangen? Hoe divers is uw bestuur/Raad van Toezicht? Heeft uw organisatie een strategie om zowel binnen als buiten om te gaan met systemische sociale ongelijkheid?
 
Een mogelijk antwoordt komt uit de hoek van de vernieuwende Donor Adviced Funds (DAF). In het Nederlandse juridische landschap kunnen we dit het beste vertalen met een Fonds op Naam. De vernieuwende DAF’s in Amerika benutten hun speciale belastingstatus, zoals de ANBI, om donaties op te halen en die donaties te investeren in impact first bedrijven. Met het behaalde rendement en/of de terugbetaalde lening investeren de donoren opnieuw in een ander impact first bedrijf, etc. 
 
Deze vernieuwde DAF’s bieden een palet aan mogelijkheden, zoals het uitgeven van sociale leningen, cash investeringen in wijken, basisinkomens verstrekken tot het investeren in publieke en private bedrijven. De cliënten (die tussen de 25k en 10mln inleggen) van de DAF’s zijn erg enthousiast omdat ze op deze manier direct betrokken zijn bij impact first bedrijven op een manier, van leningen tot investeringen, die het beste bij hun persoonlijke situatie past. Op deze manier kan er een veel directere relatie gelegd worden tussen de donor en de ontvangende partij. Deze directere relatie zorgt voor een ander systeem, andere machtsverdelingen en verhoudingen waardoor sociale ongelijkheid vanuit een ander perspectief bekeken kan worden. 
 
Door in Nederland op een andere manier met Fondsen op Naam te werken kan er meer impact gerealiseerd worden. Door meer passief vermogen te activeren en te mobiliseren door bijvoorbeeld sociale leningen uit te geven en investeringen te doen komt er meer en sneller vermogen terecht bij de initiatieven en bedrijven die impact maken. Wie durft?
 
*Rense Bos is expert op het gebied van social impact. De laatste vijftien jaar heeft hij als sociaal ondernemer, investeerder en vrijwilliger de wereld van impact maken doorleeft. Samen met individuen, families en bedrijven simplificeert hij impact. 
 
 
 
gerelateerde items