Veroordeelde vrijwilligers geregistreerd

8 september 2011
Nieuws | | Vrijwilligers

AMSTERDAM (8 september) - Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft toestemming gegeven aan Vereniging NOV om te starten met de registratie van vrijwilligers die vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag door middel van tuchtrecht zijn veroordeeld. De vereniging wil het vrijwilligers die bij een organisatie over de schreef zijn gegaan moeilijker maken om over te stappen naar een andere organisatie.


Aansluiten bij het systeem

Om de veroordeelde vrijwilligers te weren, moeten de organisaties zich wel aansluiten bij het systeem. Dat kan wanneer organisaties een aantal basiszaken goed hebben geregeld: ze moeten werken met een gedragscode, zodat iedereen weet wat er wel en niet toegestaan is en ze moeten tuchtrecht hebben of zich aansluiten bij landelijk tuchtrecht.


Eén landelijk tuchtcollege

Om te komen tot een goed preventief beleid is nog een aantal andere stappen nodig. Deze stappen zijn beschreven in de Toolkit In Veilige Handen. Vereniging NOV is bezig met het daadwerkelijk inrichten van de registratielijst en met het opzetten van één landelijk tuchtcollege. Daarin wordt NOV door het ministerie van Veiligheid en Justitie en het ministerie van VWS gesteund.


Meer informatie

Organisaties die mee willen doen kunnen contact opnemen met NOV of met MOVISIE, projectleider In Veilige Handen: Saskia Daru, s.daru@movisie.nl of 030 789 2049.