Vereniging NOV: kamer tam tijdens overleg beleidsbrief vrijwilligers

8 december 2005
Nieuws | | Vrijwilligers

Eind november is Beleidsbrief Vrijwillige Inzet tegelijkertijd met de Mantelzorgnota besproken tijdens een Algemeen Overleg van de Tweede Kamer. Eerder publiceerden wij al in FM over de kanttekeningen die Vereniging NOV zette bij de beleidsbrief. De teneur van het Algemeen Overleg heeft de zorg van de vrijwilligerskoepel niet weggenomen.


Begin deze week publiceerde Vereniging NOV op haar website haar visie op het Algemeen Overleg. Kern van dit stuk: Vereniging NOV is teleurgesteld over de tamme manier waarop staatssecretaris Ross-Van Dorp werd bejegend tijdens de bijeenkomst. Ook is Vereniging NOV niet blij met het feit dat door de kamerleden geen stappen zijn ondernomen om het in haar ogen geringe bedrag dat voor vrijwilligerswerk is gereserveerd te verhogen. Daarnaast werd geen helderheid verschaft over het restant van het bedrag dat in 2005 nog aan vrijwilligers besteed dient te worden. Waar gaat dit geld naartoe? Duidelijk is wel dat het niet kan worden 'meegenomen' naar het budget van 2006.


Een punt waar de staatssecretaris wel dieper op inging was dat van de maatschappelijke stage. Kamerbreed heerst de opvatting dat deze stages in 2006 groot moeten worden aangepakt. In het vrijwilligersveld blijken er echter problemen te zijn bij het realiseren van maatschappelijke stages voor leerlingen uit het middelbaar onderwijs. De staatssecretaris bleek nog niet overtuigd van de problematiek, en nodigde vrijwilligersorganisaties uit hun zorgen bij haar op tafel te leggen. Bovendien zegde de staatssecretaris toe terug te komen op een grote doorn in het oog van de sector: de BTW die moet worden afgedragen over dienstverlening van vrijwilligersorganisaties. Vereniging NOV vindt deze afdrachten, net als een kamermeerderheid, niet passend.


Maar misschien wel de opvallendste passages betreffen het feit dat Vereniging NOV vindt dat het vrijwilligerswerk niet die aandacht krijgt die het verdiend. 'Er ging wel erg veel aandacht uit naar de mantelzorg. Hopelijk is dit geen voorbode van de rolverdeling tussen mantelzorg en de rest van het vrijwilligerswerkin de uitvoering van de Wet Maatschappelijke ondersteuning.' (H.H.)


 


Lees hier onze eerdere berichtgeving over de beleidsbrief.


 

NOV