Veertig procent VFI-fondsen merkt gevolgen kredietcrisis

6 november 2008
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

AMSTELVEEN (6 november) - Maken we elkaar alleen maar bang in de sector of is er inderdaad sprake van een crisis die ook de fondsen raakt? De VFI, koepel van landelijke wervende doelen, organiseerde een enquête en merkte dat veertig procent van haar achterban wel degelijk de gevolgen van de crisis voelt.


Het beeld dat uit de enquête van de VFI oprijst, is niet rooskleuring. Veertig procent van de ondervraagden stelt al nadelige gevolgen van de crisis te hebben ondervonden. De pijn zit hem vooral in de lagere opbrengsten uit beleggingen.

 


Veel fondsen zien de toekomst bovendien somber in: 80% verwacht nadelige consequenties. Mogelijke gevolgen die worden genoemd: lagere opbrengsten uit legaten en/of erfenissen, teruglopende corporate philantrophy, moeizamere fondsenwerving, minder donaties. Over de mate waarin deze consequenties zullen optreden bestaat weinig overeenstemming, aldus de ondervraagden. Dat zou kunnen duiden op een lichte vorm van paniek.

 


Opvallend is ook dat de helft van de ondervraagden maatregelen gaat nemen of die al heeft getroffen. Er worden allerlei maatregelen genoemd. Denk aan risicoanalyse van de effectenportefeuille en spreiding van vermogen, tot afzien van beleggingen. Er worden ook maatregelen getroffen om de uitgaven te beperken. Budgetten worden aangepast, bureaukosten teruggedrongen en er is meer terughoudendheid met betrekking tot het aangaan van meerjarige verplichtingen/

 


In totaal vulden 40 instellingen de enquête in.

 


Zie ook: www.vfi.nl