Veel major donors onder de radar

26 april 2011
Nieuws | | Filantropen

AMSTELVEEN (28 april) - Vermogende Nederlanders kiezen er vaker voor dan de kleingevers om aan niet traditionele goede doelen in Nederland te geven. Hun geld gaat vaak naar kleinschalige hulpprojecten in het buitenland of rechtstreeks aan beneficianten zonder tussenkomst van een organisatie.

Deze conclusie komt naar voren uit een eerste kwantitatieve verkenning naar vrijgevigheid van vermogende Nederlanders in het Geven in Nederland-onderzoek 2011. Ook blijkt dat vermogenden iets vaker en ook significant meer - ruim dertien keer - geven aan goede doelen dan het gemiddelde Nederlandse huishouden. Een gezin hoest jaarlijks gemiddeld €210 op voor goede doelen; vermogenden gemiddeld €2.763.



Gepland geven levert meer op

Vermogende Nederlanders gaan vaker in op diverse verzoeken om te geven dan niet-vermogenden. Vooral geven via een brief met acceptgiro is onder vermogenden veel gebruikelijker. Ook maken de vermogende vaker gebruik van geplande manieren van geven. Zij doneren vaker via een vast donateurschap of via een periodieke schenking. Daarnaast wordt er gegeven via een eigen fonds of wordt er met een eigen bedrijf geld gedoneerd via sponsoring. Verder blijkt dat met name een hoog totaal jaarinkomen zorgt voor een hogere gift. In het algemeen geldt dat vermogenden die hun giften van tevoren plannen meer geven dan vermogenden die per donatie beslissen.

 


Inhoudelijke terugkoppeling gewaardeerd

Opvallend is de conclusie die Geven in Nederland trekt over de wijze waarop de beneficianten communiceren met hun grootgevers. Het lijkt erop dat vermogende donateurs geen behoefte hebben aan persoonlijke benadering na een donatie waarbij de gever centraal staat. Sterker nog: een bedankwoord per telefoon of in persoon wordt zelfs als vervelend ervaren. Inhoudelijke informatie over het project of de organisatie wordt daarentegen wel gewaardeerd. Terugkoppeling van wat er met de donatie is gebeurd en het ontvangen van een jaarverslag worden op prijs gesteld. Is persoonlijk contact helemaal uit den boze? Nee: vermogenden die een relatief hoog bedrag schenken hebben wél behoefte aan een persoonlijke benadering vanuit de goede doelen.