Toon alles (4)

Van Gendt pleit voor convenant overheid en SBF

9 juni 2010, 08:59

AMSTELVEEN (9 juni) - "Het wordt hoog tijd dat de overheid een convenant afsluit met de Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie". Met deze conclusie besluit Rien van Gendt een ingezonden stuk in de Volkskrant van 8 juni. De voorzitter van de SBF en FIN pleit hierin voor "uitgesproken belangstelling en erkenning van overheid en politiek" voor het toenemend belang van filantropie in Nederland.

SBF-voorzitter Van Gendt houdt zich al langere tijd bezig met het dossier "Relatie met de overheid", onder andere ook in het kader van de Agenda Filantropie. Van Gendt leidde op 31 maart al een sessie met vertegenwoordigers uit de sector en de politiek over dit onderwerp, dat ook tijdens het Lagerhuisdebat op Civil Society Congres nadrukkelijk aan de orde kwam. Zijn open brief komt niet toevallig aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen: "De landelijke en regionale overheden hebben nog niet door hoe belangrijk de inbreng van de goede doelen wordt. Hetzelfde geldt voor de politieke partijen. In geen van de verkiezingsprogramma's komt men de begrippen filantropie of goede doelen tegen".

Uitgesproken belangstelling
Van Gendt benadrukt het belang van de sector in tijden van bezuinigingen: "De filantropische sector vertegenwoordigt veel geld voor het algemeen nut....De bezuinigingen van de overheid zullen de vraag naar filantropische bijdragen en initiatieven sterk doen toenemen. Deze ontwikkelingen en de unieke rol die de filantropische sector al sedert jaren vervult, rechtvaardigen een uitgesproken belangstelling en erkenning van de overheid en de politiek. Daaraan heeft het tot nu toe ontbroken."

Grote hilariteit
Over de vorm van erkenning is Van Gendt concreet: "Een inhoudelijk coördinatiepunt binnen de overheid ten aanzien van de goededoelensector ontbreekt. En voorzover er sprake is van coördinatie ligt die bij het ministerie van Justitie. Als ik dit in spreekbeurten in het buitenland vertel, leidt dat tot grote hilariteit."

"Maar constructieve en aanvullende relaties moeten evident zijn. Het wordt daarom hoog tijd dat de overheid een convenant afsluit met de Samenwerkende Branches Filantropie", aldus Van Gendt.

gerelateerde items