Universiteiten VS haalden 40 miljard op... hoeveel zei u?

31 januari 2016
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

Amerikaanse colleges en universiteiten haalden in 2015 ruim veertig miljard dollar op bij private donoren: een stijging van ruim 7% ten opzichte van 2014. Grootste fondsenwerver was Stanford University met een bedrag van 1,63 miljard dollar.

De cijfers zijn gebaseerd op onderzoek onder bijna 1.000 hogere onderwijsinstellingen in de VS. Chronicle of Philanthropy meldt dat het niet om een exact bedrag, maar om een extrapolatie gaat in een longitudinaal onderzoek vanaf 1957.
 
Van de ruim veertig miljard dollar aan private bijdragen gaat een derde naar een select groepje van twintig topinstellingen. Stanford University haalde het meeste binnen met $1.63 miljard. Goede tweede is Harvard University, met $1.05 miljard en de University of Southern California met ruim $653 miljoen staat op de derde plaats.

 


Kritiek
De jaarlijkse lijstjes voeden de kritiek dat slechts een klein clubje elite-instellingen, reeds zeer gefortuneerd, steevast het meeste geld binnenhaalt, terwijl minder prestigieuze instellingen de eindjes aan elkaar moeten knopen. Het verschil tussen 'rijk' en 'arm' wordt volgens de onderzoekers alleen maar groter naarmate de topinstituten een breder en dus aantrekkelijker programma kunnen presenteren voor hun donoren, zoals medische centra en kunstinstellingen. Een breder pallet aan bestemmingen voldoet aan de behoefte van filantropen om te geven aan doelen die met hun persoonlijke passie overeenkomen.
 

Appels en peren
De private giften aan grote onderwijsinstellingen in de VS zijn moeilijk te vergelijken met die in Nederland. Het financieringsmodel voor hoger en wetenschappelijk onderwijs is in Nederland na de Tweede Wereldoorlog vrijwel volledig gebaseerd geweest op overheidssubsidie. Doordat deze financiering de laatste decennia steeds verder onder druk is komen te staan, zijn ook Nederlandse universiteiten en Hogescholen zich ook steeds meer gaan toeleggen op de verwerving van private giften. Zo investeert een aantal universiteiten al jaren in het opzetten van alumninetwerken, al vallen de inkomsten daaruit in verhouding met de VS totaal in het niet. Giften voor de wetenschap staan in Nederland traditioneel op een laag pitje. In het laatste Geven In Nederland-onderzoek is 'Onderwijs en Onderzoek' de stevige rode lantaarndrager met slechts 5% van alle giften over 2013: een geschat bedrag van zo'n 200 miljoen euro op een totaal van 4,4 miljard euro (schatting GIN).

Gebruikte bronnen: Chronicle of Philanthropy, Geven In Nederland 2013, De Dikke Blauwe Gids.2
 

Bekijk de reportage van het kritische Young Turks over de grote giften aan top-onderwijsinstellingen in de VS over het afgelopen jaar. Gepubliceerd op 30 jan. 2016.
 
2/2