Universiteiten VS haalden 40 miljard op... hoeveel zei u?

31 januari 2016, 11:44
Financiering onderwijs en wetenschap in de VS is een miljardenbusiness
Financiering onderwijs en wetenschap in de VS is een miljardenbusiness
Amerikaanse colleges en universiteiten haalden in 2015 ruim veertig miljard dollar op bij private donoren: een stijging van ruim 7% ten opzichte van 2014. Grootste fondsenwerver was Stanford University met een bedrag van 1,63 miljard dollar.

De cijfers zijn gebaseerd op onderzoek onder bijna 1.000 hogere onderwijsinstellingen in de VS. Chronicle of Philanthropy meldt dat het niet om een exact bedrag, maar om een extrapolatie gaat in een longitudinaal onderzoek vanaf 1957.
 
Van de ruim veertig miljard dollar aan private bijdragen gaat een derde naar een select groepje van twintig topinstellingen. Stanford University haalde het meeste binnen met $1.63 miljard. Goede tweede is Harvard University, met $1.05 miljard en de University of Southern California met ruim $653 miljoen staat op de derde plaats.

 


Kritiek
De jaarlijkse lijstjes voeden de kritiek dat slechts een klein clubje elite-instellingen, reeds zeer gefortuneerd, steevast het meeste geld binnenhaalt, terwijl minder prestigieuze instellingen de eindjes aan elkaar moeten knopen. Het verschil tussen 'rijk' en 'arm' wordt volgens de onderzoekers alleen maar groter naarmate de topinstituten een breder en dus aantrekkelijker programma kunnen presenteren voor hun donoren, zoals medische centra en kunstinstellingen. Een breder pallet aan bestemmingen voldoet aan de behoefte van filantropen om te geven aan doelen die met hun persoonlijke passie overeenkomen.
 
gerelateerde items