Uitzending morgen: CBF reageert op vragen Argos over WKOF

Roline de Wilde: De vragen van Argos m.b.t. WKOF laten zien dat het handelen van niet-erkende organisaties ook afstraalt op de rest van de sector. Dit soort situaties brengt de grenzen van de zelfregulering in beeld (foto: Edwin Venema | De Mooilichterij).
Roline de Wilde: De vragen van Argos m.b.t. WKOF laten zien dat het handelen van niet-erkende organisaties ook afstraalt op de rest van de sector. Dit soort situaties brengt de grenzen van de zelfregulering in beeld (foto: Edwin Venema | De Mooilichterij).
15 september 2017
Nieuws | | Tax & Legal

Voorafgaand aan de radiouitzending van Argos over Wereld Kanker Onderzoek Fonds (morgen, 14.00 uur, Radio 1) komt toezichthouder CBF met een reactie. Directeur Roline de Wilde, door Argos geïnterviewd voor de uitzending, geeft aan niet inhoudelijk op de casus van het WKOF in te kunnen gaan: de organisatie is niet getoetst of erkend door het CBF. De Wilde: ‘De vragen van Argos m.b.t. WKOF laten zien dat het handelen van niet-erkende organisaties ook afstraalt op de rest van de sector. Dit soort situaties brengt de grenzen van de zelfregulering in beeld.’
 
In een verklaring op de website stelt het CBF: ‘Deze week kreeg toezichthouder CBF vragen van het radioprogramma Argos over het functioneren van WKOF – een goed doel dat geen erkenning heeft aangevraagd en dus niet getoetst is door het CBF. Inhoudelijke uitspraken over deze organisatie doet Roline de Wilde (directeur CBF) dan ook niet in het interview dat ze aan Argos geeft. Wel legt ze het systeem van toezicht uit en doet ze een oproep aan zowel goede doelen als het publiek.
 
Bewuste keuze
Roline de Wilde: ‘Wij hebben als sector bewust gekozen voor een systeem van zelfregulering. Dit past bij de aard van onze sector. Er is voor goede doelen hierdoor geen wettelijke verplichting om de erkenning aan te vragen en zich te laten toetsen. Onze mogelijkheden om niet-erkende organisaties aan te spreken zijn beperkt tot het behandelen van ingediende klachten en het via onze website waarschuwen van het publiek als er door de betreffende organisatie geen bevredigende reactie wordt gegeven. In geval van vermeende ernstige misstanden kunnen we opschalen naar het OM.
 
De vragen van Argos m.b.t. WKOF laten zien dat het handelen van niet-erkende organisaties ook afstraalt op de rest van de sector. Dit soort situaties brengt de grenzen van de zelfregulering in beeld.’
 
Vijfhonderd doelen erkend
‘Inmiddels zijn er bijna 500 Erkende Goede Doelen die samen ruim 80% van het geld vertegenwoordigen dat particulieren doneren aan maatschappelijke doelen. We zijn als sector dus al een heel eind op weg. Om ons toezichtsysteem optimaal te laten functioneren zou ik het liefste zien dat alle goede doelen de erkenning aanvragen en zich laat toetsen. Daarnaast is het van belang dat alle erkende organisaties het erkenningslogo aan het publiek laten zien. We vragen het publiek om alert te zijn, op het erkend goed doel logo te letten en opvallende zaken te melden bij toezichthouder CBF. Zo zorgen we er met elkaar voor dat iedereen in Nederland met een gerust hart kan geven aan zijn of haar goede doel naar keuze.’
 
Onder vuur
Vijf jaar na de geruchtmakende uitzending van Argos over Wereld Kanker Onderzoek Fonds, neemt het radio-onderzoeksprogramma van VARA/VPRO dit goede doel opnieuw onder vuur. Volgens welingelichte bronnen zijn de journalisten van Argos gestuit op zaken die het goede doel nog steeds niet op orde zou hebben. De zwaarste beschuldiging die WKOF vijf jaar geleden kreeg te verduren is die van belangenverstrengeling en zelfverrijking. De uitzending van a.s. zaterdag 16 september, waarin onder andere ook filantropiehoogleraar Theo Schuyt en dus ook Roline de Wilde zijn te horen, begint om 14.00 uur op Radio 1.
 
Geen scheiding bestuur en toezicht
Argos kraakte vijf jaar geleden het financiële beleid van de stichting WKOF, dat toen jaarlijks zes miljoen euro ophaalde in Nederland. Een greep uit de bevindingen van Argos destijds: van al het binnengekomen donaties voor wetenschappelijke research ging slechts een bescheiden deel naar onderzoeksdoelen van de Nederlandse tak van het internationale goede-doelen-fonds WCRF. Een fors percentage kwam voor rekening van 'voorlichting'. Of, beter gezegd, ten faveure van fondsenwervingsbureau Euro DM. Zo bleek de tot 2010 werkzame Amerikaanse voorzitter van het internationale WCRF netwerk, een half miljoen euro te hebben ontvangen voor fondsenwerving. Verder werd de onafhankelijkheid van het bestuur van WKOF ter discussie gesteld: van een duidelijke scheiding tussen bestuur en directie was geen sprake.
 
Niet getoetst
Argos baseerde destijds zijn bevindingen goeddeels op uitgebreide gesprekken met vijf oud-medewerkers van de Nederlandse afdeling van het fonds. Vier van hen vervulden een managementfunctie. Nadia Ameyah, operationeel manager van WKOF, gaf in de Argos-uitzending van vijf jaar geleden haar visie op de zaak. Zij zei zich niet te herkennen in de beschuldigingen en stelde dat de Nederlandse tak onafhankelijk en op grote afstand opereerde van moeder-organisatie WCRF.
WKOF heeft geen CBF-erkenning. Het CBF geeft over het goede doel aan: ‘niet getoetst.’
 
Vandaag publiceert Argos meer informatie over de inhoud van de nieuwe uitzending op zijn website: klik hier
Voor de promo: klik hier.