Vara kritisch over 'foute beleggingen'

7 december 2010
Nieuws | | Governance & Finance

AMSTELVEEN (8 december) - De 16 van het tv-programma "Uitgesproken Vara" heeft de volledige resultaten van haar onderzoek naar het beleggingsbeleid van goede doelen op haar website vrijgegeven. In de tv-uitzending van 29 november werden drie goede doelen beschuldigd van ‘foute beleggingen'. Hartstichting, Jantje Beton en Reumafonds gaven aan hiervan niet op de hoogte te zijn en zetten de betreffende beleggingen direct stop.

"Uitgesproken Vara" was zeer kritisch over de medewerking van de goede doelen en stelt op haar website: "Het onderzoek verliep moeizaam, want veel goede doelen geven geen inzage in hun beleggingsbeleid. Uitgesproken VARA bevroeg 52 goede doelen en slechts 6 van de 52 charitatieve instellingen gaven meteen openheid van zaken."

"Genunanceerder beeld"
In een reactie op het volledige onderzoeksrapport stelt branchekoepel VFI dat de resultaten een "wat genuanceerder beeld schetsen dan in de uitzending". Volgens de VFI hebben uiteindelijk alle 52 organisaties meegewerkt aan het onderzoek; minder dan de helft haalde daarvoor niet de deadline van de onderzoekers. Twintig van de 52 onderzochte organisaties belegden in het geheel niet; 21 van de 32 beleggende organisaties hebben - naast een toelichting op hun beleggingsbeleid - ook informatie gegeven over waar hun geld is belegd; 12 van die 21 organisaties geven volledig inzicht in hun beleggingsportefeuille. VFI zegt zich naar aanleiding van deze uitkomsten verder in te zetten "om de transparantie over dit onderwerp verder te verbeteren".

Onjuist
"Uitgesproken Vara" stelt op haar website dat zij t.a.v. enkele doelen onjuist is geweest in haar informatie: "KWF kankerbestrijding hebben wij ten onrechte genoemd; dat fonds belegt sinds 2009 niet meer in aandelen. Van het Rode Kruis en het Astma Fonds hebben we gezegd dat ze geen openheid hebben gegeven over hun beleggingen, dat is onjuist."

Voor de tekst van het rapport: klik hier.