Toon alles (1)
Edwin Venema

Tweels Tweak is terug!

25 februari 2016, 09:42
Tweels Tweak 2.0: terug met prikkelende columns (Foto: Natuurmonumenten/Erik van der Burgt)
Tweels Tweak 2.0: terug met prikkelende columns (Foto: Natuurmonumenten/Erik van der Burgt)
Al vele jaren schreef Marc van den Tweel recensies over publicaties op het gebied van filantropie, fondsenwerving en management voor de voorgangers van De Dikke Blauwe: FM en Filanthropium. Na een onderbreking, hervat Van den Tweel in 2016 zijn taak als scribent voor De Dikke Blauwe. Nu meer als opinierend columnist, dan als boekenrecensent onder de bekende rubrieksnaam 'Tweels Tweak', die vanaf maart 2016 maandelijks zal verschijnen. Van den Tweel is in het dagelijks leven directeur van Natuurmonumenten, maar hij zal de columns op persoonlijke titel schrijven. ​
 
In Tweels Tweak-nieuwe-stijl zal Marc van den Tweel een mengvorm van een recensie en een column hanteren. Zijn bijdragen zal hij schrijven met als uitgangspunt een actuele uitspraak, publicatie (boek, film, artikel) of ontwikkeling. Dat is het fundament voor een prikkelende bijdrage die de geest moet scherpen en uitdagen tot discussie. Kernwoorden zijn hier: governance, maatschappelijk ondernemerschap, trends, fondsenwerving en management. 

Wie is Marc van den Tweel?
Marc van den Tweel (1964) is algemeen directeur van Natuurmonumenten sinds 2013. In de periode 2008 – 2012 was hij algemeen directeur van het Ronald McDonald Kinderfonds Nederland en vervulde hij functies binnen het internationale Ronald McDonald-­netwerk.
Daarvoor werkte hij tien jaar bij Wereld Natuur Fonds, waarvan acht jaar als directeur marketing. In die periode was hij ook voorzitter van een mondiaal investeringsfonds van WNF en lid van de Raad van Toezicht van PAN Parks.
Voordien werkte hij als managementconsultant bij Twynstra Gudde voor overheden en internationale ondernemingen.
Daarvoor werkte Van den Tweel bij diverse bedrijven en maatschappelijke organisaties in marketing­‐, communicatie­‐ en mediafuncties. Hij studeerde journalistiek, later gevolgd door opleidingen op het gebied van corporate communicatie en bedrijfskunde, in binnen­‐ en buitenland.
Marc van den Tweel is getrouwd en heeft twee kinderen.
 
De Dikke Blauwe 100
Van den Tweel figureert in beide edities van De Dikke Blauwe Top 100 van 'invloedrijkste spelers in de Nederlandse filantropie'. In 2014 bekleedde hij een 13e plaats en vorig jaar eindigde hij zelfs in de top 10 (6e plaats). De motivering voor deze hoge notering luidt als volgt:
'Alles wat Marc van den Tweel aanraakt in de filantropie begint op te bloeien. Hij vertegenwoordigt een nieuwe generatie goede doelenbestuurders die passie koppelt aan no nonsense maatschappelijk ondernemerschap, geschoeid op Amerikaanse leest; verzet zich eloquent tegen het Calimero-denken in de sector, waardoor de steile carriere van WNF en Ronald McDonald Kinderfonds naar het grote Natuurmonumenten goed verklaarbaar is. De danig ingezakte natuurclub heeft Van den Tweel - allesbehalve een geitenwollensokken milieufreak - weer teruggegeven aan de brede achterban, die enthousiast reageert op de hervormingen en de heldere keuzes die een natuurorganisatie in dit tijdsgewricht moet maken. Wij tippen Van den Tweel reeds als staatssecretaris in een toekomstig kabinet met liberale inbreng.' 
 
 

♦ In de serie diepte-interviews met civil society-leiders, Capitoolgesprekken, interviewde DDB-hoofdredacteur Charles Groenhuijsen Marc van den Tweel: bekijk het interview hieronder:
gerelateerde items