Trump doneert alleen aan goede doelen die zaken met hem doen

10 juli 2018, 06:00
Goede doelen die boeken in het Mar-a-Lago worden beloond met een donatie.
Goede doelen die boeken in het Mar-a-Lago worden beloond met een donatie.
Bijna alle donaties die de Donald J. Trump Foundation sinds 2008 heeft gedaan, met een totaalbedrag van 706.000 dollar, gingen naar goede doelen die fundraisers organiseerden bij Mar-a-Lago, waar Trump eigenaar van is. Dat schrijft Palm Beach Post, dat de donaties onder de loep nam.
 
Hoewel het erop lijkt dat goede doelen beloond worden voor hun boekingen bij Mar-a-Lago, zeggen de meeste goede doelen zelf dat de donaties niet als tegenprestatie gezien moeten worden voor zakendoen met Trump. Chase Scott, een evenementenplanner die vier jaar geleden het Mar-a-Lago boekte voor het Leger des Heils, zei zelfs dat de donatie een grote verrassing was. Toch ontdekte de Palm Beach Post een patroon in de belastingadministratie van de Trump Foundation. Zo zagen ze donaties, meestal van 25.000 dollar, aan acht goede doelen nadat ze hun evenementen hadden verplaatst naar de club van de Trump-familie. Op die lijst stond ook het grootste gala van het seizoen: het Rode Kruisbal. Het Rode Kruis ontving in 2015 een donatie van 21.000 dollar, het jaar waarin het besloot het evenement te verplaatsen van hotel The Breakers naar Mar-a-Lago. Het is de enige schenking die de stichting tussen 2008 en 2016 heeft gedaan aan het Rode Kruis.  
 
De belastingaangiften van Trump Foundation tonen dat Trump zelf sinds 2008 geen eigen geld aan zijn stichting heeft bijgedragen. Onder de grootste donateurs van de stichting, casinogigant Phil Ruffin, ticketbroker Richard Ebers, NBC, Comedy Central en een gift van een miljoen van Laura Perlmutter, echtgenote van Marvel Comics CEO Ike Perlmutter.
 
Aangeklaagd
Vorige maand werd bekend dat Trump door de staat New York werd aangeklaagdvoor gesjoemel met zijn eigen foundation. Volgens de aanklager van New York hebben Trump en zijn kinderen ruim tien jaar lang de regels voor goede doelen geschonden door geld te gebruiken voor de politieke campagne en andere bedrijfs- en privébelangen. De aanklager eist bijna drie miljoen dollar terug. 
 
gerelateerde items