Trump aangeklaagd voor gesjoemel met eigen foundation

15 juni 2018, 08:00
Het is niet de eerste keer dat Donald Trump wordt beschuldigd van "nep-filantropie".
Het is niet de eerste keer dat Donald Trump wordt beschuldigd van "nep-filantropie".
De Amerikaanse president Donald Trump is door de staat New York aangeklaagd voor gesjoemel met zijn eigen foundation. Volgens de aanklager van New York hebben Trump en zijn kinderen ruim tien jaar lang de regels voor goede doelen geschonden door geld te gebruiken voor de politieke campagne en andere bedrijfs- en privébelangen. De aanklager eist bijna drie miljoen dollar terug. Trump reageert per tweet furieus.
 
In de verklaring van de aanklager staat dat ‘de Trump Foundation werd gebruikt voor betalingen aan allerlei organisaties, ongeacht hun doel.’ Zo zouden tonnen betaald zijn om rechtszaken te schikken, ook zou er 10.000 dollar uitgetrokken zijn voor een portret van Trump, terwijl dat schilderij vervolgens op een Trump-resort in Miami opgehangen werd. De aanklager eist 2,8 miljoen dollar terug en wil ook dat de stichting ontbonden wordt. 
Via Twitter haalt Trump hard uit naar de 'sleazy Democraten' die het op hem gemunt zouden hebben: ‘Onze stichting kreeg 18,8 miljoen dollar binnen en gaf ruim 19,2 miljoen aan liefdadigheid. Ik ga niet schikken!'
 
Het is niet de eerste keer dat de liefdadige bedoelingen van de Trump-familie onder vuur liggen. Vorig jaar haalde het Amerikaanse zakenblad Forbes al hard uit naar president Donald Trump en diens zoon Eric. De Trumps worden ervan beschuldigd dat zij een buitenproportioneel deel van de opbrengsten van liefdadigheidsgolftoernooien op een van Trumps golfbanen, bestemd om geld voor een kinderkankerfonds op te halen, als ‘kosten’ hebben geboekt en in eigen zak gestoken. Forbes komt tot deze conclusie na uitgebreid boekenonderzoek. 
 
►Lees ons verhaal 'Trump blijkt een nepfilantroop': klik hier
gerelateerde items