Toon alles (2)
Edwin Venema

Trump sluit zijn eigen spookstichting

25 december 2016, 08:00
Een maand voor hij in het Witte Huis trekt, heeft Donald Trump zijn filantropische stichting gesloten. In een toelichting zegt Trump dat hij al zijn energie nodig heeft voor het presidentschap. Journalist David Fahrenhold van The Washington Post deed maandenlang onderzoek en kwam met ontluisterend bewijs dat Trump vooral een spookfilantroop is. 

Campagnegeld

Het Openbaar Ministerie in New York begon in september een onderzoek naar Trumps stichting, naar aanleiding van berichten dat de stichting geld heeft overgemaakt voor de campagne van Trump. Een justitiewoordvoerder zei dat de stichting tijdens het onderzoek niet gesloten kan worden. Het OM onderzoekt ook een donatie van de stichting in juni voor de herverkiezingscampagne van minister van Justitie Pam Bondi in Florida. Ze maakt deel uit van het overgangsteam van Trump.

Grove leugen

Trump heeft zijn medewerkers opdracht gegeven de Donald Trump Stichting te sluiten. Hij zegt erbij dat de stichting gedurende tientallen jaren miljoenen dollars heeft gedoneerd voor veteranen, politiemensen en kinderen, zonder andere kosten te maken. Die bewering is intussen ontmaskerd als een grove leugen. Journalist David Fahrenhold van The Washington Post deed maandenlang onderzoek en kwam tot de conclusie dat de presidentskandidaat extreem veel moeite blijkt te doen om juist zo weinig mogelijk te geven. Fahrenhold groef nog dieper en publiceert nu nog meer ontluisterend bewijs voor de anti-filantroop die Trump is. 

Verbijsterd

Zo lang als Trump rijk en beroemd is, zo lang probeert hij het publiek wijs te maken dat hij gul is, schrijft Fahrenhold. Hij noemt als voorbeeld een idioot incident tijdens een benefiet voor de Association to Benefit Children in 1996 om een nieuw kinderdagverblijf te kunnen openen voor kinderen met aids. Naast major donors Rudolph Giuliani (burgemeester van New York), David Dinkins (de vorige burgemeester), tv-sterren Frank en Kathie Lee Gifford en projectontwikkelaar Steven Fisher, schoof ineens Donald Trump aan. Hij was niet uitgenodigd, had niet gedoneerd en stond te glunderen tijdens de festiviteiten. Na de ceremonie vertrok hij weer, zonder ooit een dollar te hebben gedoneerd, de aanwezigen verbijsterd achterlatend.

Nooit een cent ontvangen

Hoewel het onmogelijk is te achterhalen wat Trump de afgelopen decennia daadwerkelijk heeft gedoneerd omdat hij zijn belastinggegevens niet openbaar wil maken, heeft Fahrenhold berekend dat Trump sinds de beginjaren tachtig zo’n 7,8 miljoen dollar heeft gedoneerd uit eigen zak. Trump geeft zelf een veel hoger getal aan. Fahrenhold vond daarentegen wél een groot aantal goede doelenorganisaties en benefietevenementen waaraan Trump zijn naam heeft verbonden, maar die nooit een cent van hem ontvingen.

Geen enkel bewijs voor giften

Zo beloofde Trump de opbrengsten van de Trump University te gaan weggeven en het salaris dat hij ontving voor de tv-serie The Apprentice te doneren. Hij beloofde persoonlijke donaties aan de organisaties die gekozen werden door de deelnemers aan Celebrity Apprentice en ook een bedrag van 250.000 dollar aan een organisatie die Israëlische soldaten en veteranen bijstaat. Als dat allemaal zou zijn gebeurd, zo beredeneert Fahrenhold, zou dat Trumps donatielijstje miljoenen dollars hoger hebben gemaakt. The Washington Post heeft geen enkel bewijs kunnen vinden voor al deze bijdragen die Trump heeft beloofd.

Belrondje met 420 organisaties

Integendeel: wat de Amerikaanse kwaliteitskrant wel vond, is dat de persoonlijke giften van Trump in de afgelopen jaren vrijwel geheel zijn verdwenen. Fahrenhold belde meer dan 420 organisaties (zie foto) die een connectie hebben met Trump om te vragen wat zijn bijdrage was. Daaruit bleek dat Trump slechts één donatie heeft gedaan in de periode vanaf 2008 tot het afgelopen voorjaar: minder dan tienduizend dollar aan de Police Athletic League of New York City, in 2009.

Gezeur van de media

Bovendien liegt Trump over zijn donaties met een stalen gezicht. In januari vertelde de presidentskandidaat aan de rechtse zender Fox News dat hij tijdens een fondsenwervende televisieactie voor veteranen een miljoen dollar had gedoneerd. The Post kon echter geen enkel bewijs vinden van die gift. Toen bleek dat hij geen cent had gedoneerd, werd ineens een miljoen gegeven aan de Marine Corps-Law Enforcement Foundation. Trump reageerde dat hij dat had gedaan om van het gezeur van de media af te zijn. 
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier.
gerelateerde items