Toon alles (1)

Forbes: ‘Trumps staken geld voor kinderkankerfonds in eigen zak’

12 juni 2017, 09:00
Het Amerikaanse zakenblad Forbes heeft hard uitgehaald naar president Donald Trump en diens zoon Eric. De Trumps worden ervan beschuldigd dat zij een buitenproportioneel deel van de opbrengsten van liefdadigheidsgolftoernooien op een van Trumps golfbanen, bestemd om geld voor een kinderkankerfonds op te halen, als ‘kosten’ hebben geboekt en in eigen zak gestoken. Forbes komt tot deze conclusie na uitgebreid boekenonderzoek. De Trumps hebben nog niet gereageerd.

Kinderziekenhuis in Memphis

De toernooien worden sinds 2007 georganiseerd door Eric Trump op de Trump National Golf Club in Westchester County, New York. De opbrengsten zouden via de Eric Trump Foundation naar het St. Jude kinderziekenhuis in Memphis worden doorgezet. Met de toernooien werd in totaal meer dan 11 miljoen dollar opgehaald. Alleen in 2016 al bijna 3 miljoen dollar.

Ongebruikelijk hoge kosten

Forbes deed onderzoek en ontdekte dat de claim van Eric Trump - dat de Trump Golf Club de baan gratis beschikbaar stelde voor het eendaagse toernooi – niet waar is: er werden wel degelijk kosten voor het gebruik in rekening gebracht. Aanvankelijk leken die kosten marktconform: de eerste vier jaar zo’n 50.000 dollar. Dat bedrag is niet ongebruikelijk in vergelijking met andere charitatieve toernooien. Maar plotseling stegen de kosten enorm vanaf 2011 omdat Donald Trump vond dat er marktconform voor de baan betaald moest worden. In 2015 stonden de kosten voor het gebruik van de golfbaan in de boeken voor maar liefst 322.000 dollar, een stijging van meer dan 600%.

Absurd hoger dan normaal

Van de in totaal 11 miljoen dollar aan opbrengsten van de golftoernooien ging tot nu toe 1,2 miljoen naar de Trump Organization. Navraag in de sector door Forbes leert dat dit kostenpercentage alleen voor het gebruik van de golfbanen voor eendaagse toernooien ‘absurd veel hoger dan normaal’ is. 

Gerelateerde instellingen

Forbes kwam er verder achter dat niet al het ingezamelde geld minus de kosten via Eric Trumps stichting werden overgeboekt naar St. Jude kinderziekenhuis in Memphis. Een half miljoen dollar werd overgemaakt aan instellingen die in directe relatie staan met leden van de Trump-familie. Vier van die instellingen organiseren zelf toernooien op de Trump Golf Club. Voor het gebruik daarvan moeten zij betalen…

Rondpompen van geld

Opvallend is verder het ‘rondpompen’ van geld door de goede doelenstichtingen van de president en zijn zoon. Donald Trump bracht zelf de kosten voor het gebruik van de golfbanen in rekening bij de stichting van zijn zoon Eric vanuit zijn eigen Donald J. Trump Foundation. Vanuit deze stichting van de president werd geld afkomstig van eigen donoren weer teruggepompt naar de stichting van zoon Eric om hem te compenseren voor gemaakte kosten.
 
►Bron: Forbes, 6 juni 2017
♦Lees het gehele verhaal van Forbes (How Donald Trump Shifted Kids-Cancer Charity Money Into His Business) en bekijk de animatie: klik hier
Lees ons verhaal 'Trump blijkt een nepfilanytroop': klik hier
 
Nieuw:
DDB Dailyelke dag om 12.00 uur het laatste nieuws & opinie van de afgelopen 24 uur in uw mailbox. Gratis service naast uw wekelijkse DDB Journaal.
Aanmelden: klik hier.
 
 
gerelateerde items