Trouw, CIGD en ECSP breiden top 50 uit

Trouw, CIGD en ECSP breiden top 50 uit
Trouw, CIGD en ECSP breiden top 50 uit
24 november 2011
Nieuws | | Goede doelen

AMSTERDAM (24 november) - Afgelopen weekend verscheen de jaarlijkse Goede Doelenbijlage van Trouw. Achthonderd goede doelen werden geanalyseerd door het dagblad, in samenwerking met de Erasmus Universiteit en het Centraal Informatiepunt Goede Doelen. Vorig jaar oogstte de verkiezing veel kritiek uit de sector.


Vorig jaar werden alleen goede doelen op het gebied van gezondheidszorg beoordeeld. Dit maal werd drie keer een Top 50 gepresenteerd: internationale hulp, welzijn/cultuur en gezondheidszorg. Hulporganisatie Dark & Light, de stichting voor vluchteling-studenten UAF en het Astma Fonds behaalden de eerste plaats. Zij zijn volgens Trouw de drie goede doelen met de grootste kans op maximale effectiviteit en hebben hun organisatie zo opgezet dat verwacht mag worden dat zij impact hebben.


Performance Prediction Scan

De ranglijst is gebaseerd op informatie uit de databank van stichting Centraal Informatiepunt Goede Doelen (CIGD) die de kans op een grote positieve maatschappelijke prestatie van goede doelen inzichtelijk maakt. De methodiek om tot deze voorspelling te komen is vorig jaar ontwikkeld door het Erasmus Centre for Strategic Philanthropy (ECSP). Deze methodiek, de Performance Prediction Scan, bestaat uit 26 criteria die verband houden met effectiviteit en samen inzicht geven in de kans dat een goed doel een grote positieve maatschappelijke prestatie levert.


Vragenlijst

Er is onder meer gekeken naar de manier waarop de organisaties zijn opgezet, hoe transparant ze zijn, of ze experts betrekken bij hun doelstellingen, of ze samenwerken en of het toezicht op de organisatie gescheiden is van het bestuur. Volgens de onderzoekers voorwaarden die een rol spelen bij het te verwachten maatschappelijke succes van een goed doel. Deze criteria zijn verwerkt in de online vragenlijst van het CIGD, die de afgelopen maanden door achthonderd goede doelenorganisaties compleet genoeg is ingevuld om te worden meegenomen in de analyse die door Trouw is gepubliceerd.


Kritiek

De eerste Top 50 van Trouw-CIGD-ECSP oogstte vorig jaar veel kritiek uit de sector. Zo vond men de lage klassering van bijvoorbeeld de Hartstichting onbegrijpelijk. De Hartstichting heeft als eerste goede doel in Nederland wetenschappelijk onderzoek laten doen naar haar maatschappelijke impact. De bevindingen van hetzelfde ECSP dat meewerkt aan de Top 50 waren dat in de afgelopen 25 jaar Nederland meer dan € 6 miljard per jaar bespaard heeft op de kosten van acute hartinfarcten. Hiervan is meer dan € 500 miljoen toegeschreven aan de investeringen van de Hartstichting. Dit bereikt de Hartstichting met een investering van zo'n € 20 miljoen per jaar in wetenschappelijk onderzoek en preventie/voorlichting. Ook dit jaar eindigt de Hartstichting op een relatief lage plaats in de Top 50 voor gezondheidsfondsen: plaats 19.