Totale inkomsten goede doelenorganisaties stijgen

29 september 2011
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

AMSTERDAM (29 september) - Goede doelenorganisaties hebben in 2010 iets meer geld gekregen dan in het voorafgaande jaar. De totale inkomsten bedroegen 2,4 miljard euro, een stijging van 3,1 procent. Dit blijkt uit het Goede Doelen Rapport 2011 van VFI. Van de 120 bij VFI aangesloten goede doelenorganisaties hebben er 88 aan het onderzoek meegedaan. Het rapport is opgesteld na onderzoek door PWC.


Afname bij kleinere organisaties

De toename van de inkomsten in 2010 is voor een deel verklaarbaar door het enorme bedrag aan noodhulp voor Haïti en Pakistan. Bij grote goede doelenorganisaties namen de totale inkomsten licht toe (4 procent), terwijl bij middelgrote (-1,3 procent) en kleine (-3,6 procent) organisaties sprake was van een kleine afname van de inkomsten. Opvallend is dat de inkomsten uit subsidie met 11 procent zijn afgenomen. Hiermee wordt het effect van de bezuinigingen door de overheid voor het eerst zichtbaar.


Inkomsten uit sponsoring nemen af

Uit de cijfers blijkt dat de inkomsten uit sponsoring flink zijn afgenomen. Dit lijkt een duidelijk gevolg van de economische crisis. Ook de collecteopbrengsten staan onder druk. Een mogelijke oorzaak hiervan zijn de problemen die organisaties ondervinden bij het werven van voldoende collectanten door de invoering van het Bel-me-niet register.


Meer aan doelen besteed

Gezamenlijk hebben de goede doelen in 2010 2,5 procent meer aan hun doelen besteed dan in 2009. De omvang van de bestedingen aan het goede doel van de organisatie ligt op gemiddeld 85 procent ten opzichte van de totale inkomsten. De rest van de inkomsten wordt besteed aan fondsenwerving en beheer en administratie. Deze kosten mogen volgens de regels van het Centraal Bureau Fondsenwerving niet hoger zijn dan gemiddeld 25 procent van de inkomsten over een periode van drie jaar. In 2010 bedroegen de kosten gemiddeld 16 procent van de inkomsten van fondsenwerving, ten opzichte van 17 procent in 2009.


Jaarsalaris directeuren

Alle bij VFI aangesloten goede doelen volgen de in 2005 vastgestelde beloningsregeling voor directeuren. Het gemiddelde jaarsalaris van een directeur bedroeg in 2010 voor de deelnemers aan het onderzoek 99.000 euro (omgerekend naar een 40-urige werkweek is dat 103.000 euro). Dat is ruim onder de maximumnorm van 158.000 euro die in de beloningsregeling van VFI is vastgelegd.


Het Goede Doelen Rapport 2011 in het kort

- Inkomsten goede doelen in 2010 2,4 miljard euro

- Inkomsten uit sponsoring en collectes onder druk

- 11% minder inkomsten uit subsidies

- Organisaties besteden 2,5 procent meer aan het eigen doel dan in 2009

- Kosten van fondsenwerving gemiddeld 16 procent

- Salarissen van directeuren conform de beloningsregeling

- 12.000 medewerkers bij goede doelen, honderdduizenden vrijwilligers en collectanten