Top 5 impactvolste sociale ondernemingen Nederland

14 december 2016, 17:00
Begin deze maand werd bekendgemaakt welke vijf Nederlandse startups in de nationale finale staan van de wereldwijde competitie van whiskymerk Chivas Regal. Uit ruim 130 inzendingen zijn de impactvolste sociale ondernemingen van Nederland geselecteerd. Het zijn: African Clean Energy, Ava, Closing the Loop, Legbank en Pearltect.

Miljoen dollar funding

Een jury bestaande uit Willemijn Verloop (Social Enterprise NL), prof. dr. Harry Hummels (Hoogleraar Social Entrepreneurship, Universiteit van Utrecht), Marcello Palazzi (oprichter B Corp Europe) en Denis Fiévet (CEO Pernod Ricard NL/BE) stelde de nominatielijst samen. De Nederlandse startups African Clean Energy, Ava, Closing the Loop, Legbank & Pearltect staan in de finale en maken kans om in Los Angeles een miljoen dollar aan funding te winnen.

Voting campagne

De komende weken zullen de finalisten proberen om via een online voting campagne zoveel mogelijk steun te verzamelen voor hun onderneming. Hoewel elke onderneming uit de top 5 een andere missie nastreeft, is het gemeenschappelijke doel om de wereld te verbeteren. 

Oxford en Los Angeles

Op 12 januari 2017 wordt, op basis van de uitgebrachte stemmen en het kundige oordeel van de vakjury, de winnaar bepaald. Vervolgens zal deze onderneming op het Skoll Centre for Social Entrepreneurship in Oxford worden klaargestoomd voor de finale in Los Angeles. Daar zal de nationale winnaar Nederland vertegenwoordigen.
 
Korte karakteristieken van de 5 genomineerde startups:

African Clean Energy

Iedere 8 seconden overlijdt er ergens ter wereld iemand aan de gevolgen van het inademen van rook afkomstig van koken op open vuur. African Clean Energy maakt het mogelijk om rookvrij en milieuvriendelijk te koken voor gezinnen in ontwikkelingslanden. Vrouwen en kinderen worden het zwaarst getroffen; volgens de WHO ademen zij dagelijks het equivalent van twee pakjes sigaretten in. Dat moest anders kunnen, dacht de familie Walker en samen zetten zij African Clean Energy (ACE) op. Met haar rookvrije en milieuvriendelijke ‘cookstoves’ op zonne-energie verbetert ACE het leven van gezinnen met betrekking tot onder meer gezondheid en kosten voor brandhout en energie. 
gerelateerde items