Toon alles (1)

De Zonnebloem baant weg voor toegankelijkere vrijetijdssector

20 november 2017, 16:00
De ondertekenaars van het convenant
De ondertekenaars van het convenant
Directeuren en afgevaardigden van tal van attractieparken, musea, theaters, bioscopen, dierentuinen en Eredivisieclubs hebben vanmiddag in de Efteling symbolisch de poorten naar een toegankelijkere vrijetijdssector geopend. Kort daarvoor ondertekenden zij het Zonnebloemconvenant ‘Samen maken we de Nederlandse vrijetijdssector beter toegankelijk’.
 
Het convenant is een initiatief van de Zonnebloem en onderdeel van haar project ‘Onbeperkt Eropuit’. Vóór 2020 maakt de vrijwilligersorganisatie met financiële steun van de VriendenLoterij zestig vrijetijdslocaties beter toegankelijk. En dat is volgens Zonnebloemdirecteur Marc Damen hard nodig. ‘Qua toegankelijkheid loopt Nederland achter op de ons omringende landen. We willen dat nog meer mensen met een lichamelijke beperking kunnen genieten van een dagje uit in theaters, attractieparken, bioscopen, dierentuinen, musea en voetbalstadions.’

Gebrek aan inzicht en kennis

De vrijetijdssector wil hier graag wat aan doen, maar het ontbreekt vaak aan inzicht en kennis. Daarom gaat de Zonnebloem daarbij helpen. Onder andere via belevingsonderzoeken met ‘mystery guests’, die de locaties op toegankelijkheid testen. Op het toegankelijkheidsconvenant van de Zonnebloem staan sinds vanmiddag de handtekeningen van vrijetijdslocaties als het Rijksmuseum, Paleis Het Loo, Safaripark Beekse Bergen, het Concertgebouw, Diergaarde Blijdorp, het Van Gogh Museum, de Efteling en diverse Eredivisieclubs.
 
gerelateerde items