Toon alles (2)

Vrijetijdssector tekent convenant voor verbeterde toegankelijkheid

15 november 2017, 14:00
Vrijetijdssector tekent convenant voor verbeterde toegankelijkheid
Vrijetijdssector tekent convenant voor verbeterde toegankelijkheid
Aankomende maandag ondertekent de Nederlandse vrijetijdssector het Zonnebloemconvenant Samen maken we de Nederlandse vrijetijdssector beter toegankelijk. Het convenant is onderdeel van het project Onbeperkt Eropuit, dat alle vrijetijdslocaties in Nederland toegankelijk moet maken voor mensen met een lichamelijke beperking.
 
Jan-Willem Heijkoop, woordvoerder van De Zonnebloem: ‘Sinds 1 januari van dit jaar is toegankelijkheid wettelijk de norm. Toch blijkt dat vrijetijdslocaties vaak nog onvoldoende toegankelijk zijn voor onder meer rollator-, rolstoel- en scootmobielgebruikers. Dat blijkt uit locatieonderzoeken door honderden mystery guests van de Zonnebloem.’
 
Gebrek aan inzicht en kennis
De VriendenLoterij heeft geld beschikbaar gesteld aan de Zonnebloem om ervoor te zorgen dat eind 2019 vrijetijdslocaties zoals dierenparken, voetbalstadions, pretparken en musea beter toegankelijk zijn. ‘Alle vrijetijdslocaties waarmee de Zonnebloem in gesprek is, geven aan dat zij heel graag voor iedereen toegankelijk willen zijn’, zegt Heijkoop. ‘Gebrek aan inzicht en kennis is de reden dat de Nederlandse vrijetijdssector nog onvoldoende toegankelijk is. Onze kennis en ervaring zetten wij daarom in om de Nederlandse vrijetijdssector beter toegankelijk te maken.’
 
Verbeteradvies
Het doel van het toegankelijkheidsproject Onbeperkt Eropuit is vóór 2020 een verbeteradvies te geven aan zestig vrijetijdslocaties. In dit advies worden de resultaten van een technische keuring en belevingsonderzoek - uitgevoerd door mensen met een lichamelijke beperking zelf - gecombineerd. Daarnaast worden trainingen gegeven aan medewerkers van locaties over het gastvrij verwelkomen van mensen met een lichamelijke beperking. Voor diverse locaties is al een onderzoek afgerond, zoals Paleis Het Loo, Van Gogh Museum, Safaripark Beekse Bergen, FC Utrecht, Rijksmuseum en De Efteling. De komende twee jaar gaat De Zonnebloem naast musea, dierentuinen en pretparken ook de stadions van de achttien eredivisieclubs aan een onderzoek onderwerpen.
 
Convenant
Met de ondertekening, die aanstaande maandag plaatsvindt in De Efteling, onderschrijft de sector de doelstelling van het Zonnebloemproject. Aanwezig zijn onder meer De Efteling, Madorudam, Hermitage Amsterdam, Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Kröller-Müller, Erfgoed Gelderland, Wildlands, Blijdorp, Beekse Bergen, Burgers’ Zoo, Het Concertgebouw, Keukenhof en diverse eredivisieclubs.
 
Download hieronder het convenant.
gerelateerde items