Tien jaar Aanvraag.nl

22 september 2011, 08:59
AMSTERDAM (22 september) - Het internet gebruiken om het aanvragen van financiële steun gemakkelijker te maken voor organisaties die onderzoek en projecten realiseren ten behoeve van mensen met een handicap. Dat was in 2001 het uitgangspunt voor een aantal fondsen dat wilde samenwerken. Aanvraag.nl maakte een vliegende start en bestaat nu tien jaar.


Zes fondsen tegelijk

Nanno Benninga, destijds eigenaar van een bedrijf dat via internet sponsors en sponsorzoekers bijeenbracht, werd gevraagd te helpen bij de bouw van een vergelijkbaar systeem voor gehandicaptenfondsen. "Aanvraag.nl bespaart veel tijd", zegt hij. "Door één formulier in te vullen doen aanvragers een vooraanvraag bij zes fondsen tegelijk: Fonds verstandelijk gehandicapten, Johanna KinderFonds, NSGK, Revalidatiefonds, Skanfonds en VSBfonds."


Uitkomst voor de fondsen

De samenwerkende fondsen hebben mensen met een handicap als gezamenlijke doelgroep, maar financieren projecten in verschillende deelgebieden. Benninga: "Voor de fondsen is het systeem ook een uitkomst, omdat zij snel zien of een aanvraag aansluit bij de eigen doelstellingen. Verder verdelen ze per aanvraag het penvoerderschap richting aanvrager, ook om dubbel werk te voorkomen."


Duizendste aanvraag

Drie jaar geleden werd de duizendste aanvraag gehonoreerd. "Aanvragen variëren van het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek, tot sportverenigingen die faciliteiten voor gehandicapten willen creëren en stichtingen die met gehandicapten op reis willen. De fondsen ontvangen zo'n 350 tot 550 vooraanvragen per jaar, waarvan een groot percentage ook een definitieve aanvraag mag indienen. Er bestaat dus grote interesse vanuit de fondsen en nieuwe aanvragen blijven welkom", aldus Benninga.
gerelateerde items